Gode hygienerutiner hos lokalmatprodusenter av ost og melkeprodukter

+
Illustrasjonsfoto.

Mattilsynet har vurdert rutiner for produksjon, hygiene og merking hos 141 lokalmatprodusenter av ost og melkeprodukter. Resultatet viser at bransjen generelt har gode rutiner og kontroll. En tredjedel fikk likevel merknader.

Lokalmat er i vekst, og kvalitetsmat fra bygd og by etterspørres i stadig økende grad av forbrukere. At Norge klarer å lage mat på øverste hylle ble sist bevist under Oste-VM i Bergen, hvor flere norske oster ble vurdert til å være blant verdens beste.

Kontroll av mattrygghet

Med økende produksjon kommer også behovet for kontroll med mattryggheten. I tillegg er det behov for regelmessig tilsyn med animalsk mat. Produksjon av denne typen mat må foregå under egnede forhold for at produktene skal bli trygge. I 2018 kontrollerte Mattilsynet lokalprodusenter av ost og melkeprodukter over hele landet. 67 prosent av virksomhetene fikk ingen, eller kun mindre merknader.

– Vår konklusjon er at status i bransjen generelt er god i forhold til rutiner for hygiene og produksjon. Vi ser at denne delen av lokalmatnæringen deler informasjon og kunnskap og holder jevnlige kurs. Det er en etablert bransjeretningslinje som skal sikre at kravene i hygieneregelverket følges, og mange virksomheter bruker disse. Dette gir ringvirkninger. God kompetanse er nødvendig for å sikre produksjon av tryggere produkter, sier seniorrådgiver Margrethe Hovda Røed i Mattilsynet.

God kontroll og kompetanse, men noen mangler

I tilsynsprosjektet har Mattilsynet sjekket om virksomhetene hadde god kontroll med viktige trinn i produksjonsprosessen, deriblant kvalitet på rå melk, god kontroll med syrning og andre viktige ystetekniske trinn, prøvetaking, tilpassede lokaler og utstyr, renhold, personlig hygiene og trygt drikkevann. Det ble også sett på merking av produktene.

Mattilsynet fant forhold som burde utbedres hos 33 prosent av virksomhetene. Det er spesielt behov for å forbedre internkontroll, rutiner for prøvetaking av produkter og miljø, og merking av produktene. En virksomhet ble stengt etter tilsynet som følge av utrygge produkter.

Rå melk og myke oster frarådes sårbare grupper

Enkelte melkeprodukter er forbundet med høy risiko for sykdom om produktene spises av sårbare grupper som barn, skrøpelige eldre, gravide og personer med nedsatt immunforsvar. Derfor advarer Mattilsynet sårbare grupper mot å spise produkter laget av rå melk og myke oster.

(Pressemelding)

ANNONSE