– Her får du mat og drikke i historiske omgivelser

– Velkommen til Byen Gård i Kristiansand, sier Dagfinn Galdal, hovmester på den gamle herregården Boen Gård.

Hva med en 12-retters fra Charles Tjessems kjøkken, servert i hovedhuset på en vakker lystgård i sør? Godt fulgt av anstendige viner eller stedets egen eplemost? Alt dette kan du få på Boen Gård på Tveit.

– Vi er bare noen enkle mennesker fra Sørlandet som vil skape noe nytt, hevder hovmester Dagfinn Galdal.

Hør ham fortelle om Boen Gård i videoen øverst i artikkelen. 

Kortreist mat

Lammet du spiser, har gresset på jordene utenfor døra. Eller kanskje er det villaks du får servert, som du selv fisket litt tidligere på dagen? Urter og bær er like lokale, i likhet med honningen, som er skapt i bikubene bare steinkast unna.

– 80 prosent av det som ligger på tallerkenen er lokalt produsert. Slik sett tenker vi gammelt. Lokalmat har jo eksistert siden steinalderen, humrer Galdal.

Som en lord

Boen Gård på Tveit utenfor Kristiansand er et praktbygg fra tidlig 1800-tall, som for få år siden ble restaurert tilbake til original prakt. Her kan du – for et døgn eller fler – leve deg inn i rollen som engelsk lakse-lord. Eller du kan legge bryllup, konfirmasjon eller bedriftens konferanse hit, hvis du ønsker vakre omgivelser, egen lakseelv, standsmessig bevertning, og et kjøkken i verdensklasse.

– Vi er ydmyke i forhold til at gjestene ønsker å bruke tiden sin her, sier Dagfinn Galdal.

Boen Gård ble bygget på begynnelsen av 1800-tallet, for en av Norges rikeste menn på den tiden. 

Historie som en del av pakken

– Boen... er ikke det parkett da? spør du kanskje. Helt riktig. Det var Johan G. Olsen, mannen bak Boen-parketten, som kjøpte Boen Gård fra familien Hegermann i 1939. I dag er det tredje generasjon Olsen som eier stedet. Men gården er som nevnt mye eldre. Den ble bygget mellom 1808 og 1812 for en av Norges rikeste menn – forretnings- mannen Daniel Willoch Isaachsen den eldre. Noe særlig eldre ble imidlertid ikke Isaachsen, og i 1815 giftet oberst Diderich Hegermann (mannen som med stort hell og en god dose dyktighet forsvarte Langnes skanse i Askim mot svenskene i 1814) seg med Isachsens enke. Og resten er – som man sier – historie.

– Og deler av denne historien får du presentert her, som en del av pakken. Hos oss får du ikke bare episke måltider. Det er vår misjon å skape et opplevelsesrikt og minnerikt opphold.

Lysthuset skal ifølge legenden stamme fra sent 1600-tall.

Måltid fra måltid

Det er folkene som i sin tid drev konseptet MÅLTID i Kristiansand, som leverer det kulinariske på Boen Gård. Charles Tjessem har det overordnede ansvaret for kjøkkenet, med Tomasz Rochon som plasskommandant og assisterende kjøkkensjef. Fra MÅLTID kommer også hovmester, kelner, sommelier og daglig leder Dagfinn Galdal. SMAKmagasinets faste lesere husker kanskje Galdal fra tiden som hovmester ved Kragerø Resort. Nå som den gang lever og ånder han for den faglærte kelnerens rolle som uunnværlig bindeledd mellom kvalitetskjøkkenet og den kvalitetsbevisste gjest.

– Det er kelnerens rolle å formidle kokkens visjoner til gjestenes ganer. Husk at vi driver med fine dining. Uten skikkelig presentasjon – og tilhørende service – blir alt du får kun dyr mat på en tallerken. Det ønsker ingen, slår Galdal fast.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Boen Gård er restaurert tilbake til tidsriktig 1800-tallsprakt. 

Lystgård med senger til 8

Boen Gård er inget hotell. Men det finnes fire rom, med i alt åtte sengeplasser. Nedslagsfeltet er regionalt så vel som nasjonalt og internasjonalt.

– Med flyplassen på Kjevik bare minutter unna, tar det i prinsippet bare en time fra Oslo til gården. Gjestene våre kommer fra Finnmark i nord til Spania i sør til Amerika i vest.

– Vi serverer 15 mennesker per dag i snitt. Tilbakemeldingene er jevnt over gode. Men uansett hvor fornøyde gjestene er, kan vi alltid gjøre det bedre. Det vil vi alltid streve etter, avslutter hovmesteren på Boen Gård.

Hovedmester Dagfinn Galdal ønsker velkommen til mangeretters gastronomisk nytelse og godt drikke på Boen Gård.

ANNONSE