Nikolai er Norges beste baker

+
Nikolai Meling (24) er nybakt norgesmester baking.

Nikolai Meling (24) ble norgesmester i baking 2018 etter to uker med maraton-trening. Han steppet inn for sjefen, som måtte trekke seg etter en skade.

– Jeg ser ikke på denne seieren som min egen, men som en seier for bakeriet. Dette er jo en lagseier uten like, sa en stolt vinner like etter premieutdelingen.

Til daglig jobber stavangergutten i nystartede Harmoni Håndverksbakeri i Porsgrunn.

Deler gullet med sjefen

Det var Melings sjef, Fredrik Lønne, nordisk mester i baking, som i utgangspunktet skulle ha deltatt i konkurransen. Og gullet, det deler Meling med sjefen. 

Allerede verdensmester

Den ferske norgesmesteren er faktisk verdensmester i baking allerede. Nikolai Meling og Ivar Bakke utgjorde det norske laget som satte seg i respekt bake-VM i Tyskland i september. Her vant de kategorien småbakst og partyprodukter og tok en sensasjonell tredjeplass sammenlagt.

Meling har gått i lære både hos Morten Schakenda i Bakeriet i Lom og hos den svenske
verdensmesteren i baking, Håkan Johansson.

Disse fikk sølv og bronse

Meling hadde to konkurrenter i NM; Jonathan Burt fra Tollboden Bakeri i Flekkefjord, som fikk sølv, og Loic Arquetout fra Søtt+Salt AS i Bergen, som fikk bronse.

Wienerbrød med villaks

Tema for årets konkurranse var «Nyt Norge». Det ga deltakerne mange muligheter og dommerne enda et element å vurdere.

– Vi har sett nøye etter om deltagerne traff på temaet i dag, og her fant vi forskjeller. Nikolai Meling traff meget bra på tema og hadde et godt gjennomtenkt program med råvarer fra hele Norge, sa juryformannen Amund Skutvold etter premieutdelingen.

I vinnerproduktene hadde han blant annet multer fra Finnmark, øl fra Sogn og Fjordane og epler fra sjefens hage. Blant produktene var spennende smakskombinasjoner som wienerbrød med villaks, boller med rødbeter og brød med akevitt.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Dette laget deltakerne

Utøverne leverte to typer brød, to typer baguetter, to varianter søtbakst og to typer laminert deig (croissant, wiener e.l.). De hadde totalt ni timer til å bake, steke og by frem sine produkter for dommerne. Dommerne bedømte etter fem kategorier, hvorav smak var den viktigste.

Dette ble bedømt

Utseende: Delikat, appetittvekkende, fasong og visuelt uttrykk
Krumme: Volum, jevn og riktig tekstur/struktur i produktet.
Skorpe: Stek/kulør, skorpens tykkelse, sprøhet/«tyggefølelse»
Aroma: Lukt, naturlig, balansert
Smak: Naturlig smak, balansert
Likhet: Korrekte, konsistente størrelser og former
Kreativitet: Kreativ og personlig stil, presentasjon og teknikker.

I tillegg ble deltakerne bedømt på:

• Planlegging og gjennomføring av konkurransen
• Orden på sin egen arbeidsstasjon under konkurransen
• Hygiene (personlig/klær, arbeidsstasjon, verktøy/utstyr)
• Presentasjon av konkurranseprogrammet (for publikum og jury)
• Tema-gjennomføring