150 år med Tabasco

– Norge er et viktig marked for oss, sier John E. Simmons, sjette generasjon i McIlhenny-familien og jordbrukssjef på Avery Island, hvor Tabasco-sausen fremstilles. SMAKmagasinet møtte ham i Oslo i forbindelse med feiringen av 150-årsjubileet for Tabasco-sausen.

– Nordmenn er glade i peppersausen vår, og dere har mange dyktige og kreative kokker som liker å benytte våre produkter. Det er vi selvfølgelig glade for, sier den tidligere advokaten som nå har ansvaret for selskapets omfattende jordbruksproduksjon.

– Nå er jeg jo ikke helt ukjent med dette feltet, smiler han.

– Jeg vokste opp på Avery Island, og jobbet som ung i chiliåkrene og med ulike oppgaver knyttet til driften. Det ga meg innsikt i og forståelse for det som inngår i å produsere Tabasco.

Bærekraft

– Hvordan arbeider selskapet for å bidra til en bærekraftig produksjon?

– Vi har siden starten vært opptatt av å forvalte ressursene på en god måte, og det innebærer at bærekraft er helt essensielt for oss. Det betyr at vi arbeider målbevisst for å generere minst mulig avfall, og for å legge forholdene til rette for gjenbruk. Modningsfatene våre brukes i opptil 50 år, og etter det benyttes de som grillved. Skall og frø fra produksjonen brukes som kompost, for å nevne noen eksempler på hvordan vi jobber med dette.

Varianter

– Den klassiske Tabasco-sausen er vel kjent. I tillegg produseres også flere andre varianter som for eksempel Green saus, Chipotle-saus, Habanero-saus og Garlic-saus. Hvordan blir disse variantene mottatt i markedet?

– Vi har en fin utvikling også på disse variantene. Vi merker heller ikke at økningen i salget av våre andre peppersauser går på bekostning av vår klassiske Tabasco-saus. Jeg vil si at markedet er svært positive til produktutviklingen vår.

Fremtiden

– Tabasco har hatt en fantastisk utvikling i løpet av 150 år. Produktet selges i 185 land, og hver dag produseres over 700 000 flasker Tabasco-saus på Avery Island. Hvordan tror du utviklingen vil bli i årene som kommer?

- Jeg er veldig optimistisk for fremtiden. Vi møter selvfølgelig konkurranse, men jeg tror og håper at den kvaliteten vi leverer vil befeste vår posisjon også fremover. I tillegg ser vi at interessen for å smaksette maten med chilisauser som Tabasco er en trend i tiden. Vi ser også en større vilje til «crossover». Det er lov å utfordre tradisjonelle retter og tilberedningsmetoder med nye og hotte ingredienser – som for eksempel Tabasco. Dessuten er jo dette en saus som etter min mening passer til alt!

Tabasco og iskrem

– Du har vokst opp med Tabasco, og sikkert smakt det meste sammen med nettopp Tabasco. Hva er din favoritt-kombinasjon?

– Is! Tabasco og is kan smake fantastisk. I det hele tatt kan søte retter utmerket kombineres med Tabasco. Denne kombinasjonen gir en fin sødme som beriker smaksopplevelsen, sier John E. Simmons.

ANNONSE