Håvard Werkland ny norgesmester i kokkekunst
Etter to dagers intensiv jobbing ble Håvard Werkland hedret med pokal, etter å ha gått til topps i NM i kokkekunst 2018.
Ti kokker har denne uken kjempet om seieren og Kongepokalen i NM i kokkekunst, som ble arrangert i Trondheim 26. og 27. september.
Werkland får delta i Nordisk mesterskap på Island neste år. Han får også en plass i «Veien videre til Årets kokk 2019».
Høyt nivå
Blant deltakerne i årets konkurranse har det vært mange dyktige kokker med konkurranseerfaring både fra tidligere NM, Årets Kokk og Bocuse d´Or. Konkurransen hadde derfor et meget høyt nivå, og Werkland kan med stolthet smykke seg med tittelen norgesmester i kokkekunst 2018.
Oppgaven
I konkurransen ble det benyttet norske råvarer av høy kvalitet med lang historie, i kombinasjon med mer trendy og nye råvarer.
Forrett
Hel, norsk piggvar oppdrett 2–3 kg og hel taskekrabbe fra Hitra eller Frøya.
Reddikmix fra Hasle gård, sjalottløk fra Kåterud gård og Norsk Sellerirot.
Retten besto av piggvar som hovedråvare og de andre ingrediensene inngikk i retten.
Hovedrett
Ytrefilet av norsk Urfe med fettkappe og mørbrad av Urfe fra Nortura. Norsk rosettkål, norsk svartkål og TINE smør. Retten besto av både ytrefilet og mørbrad, de andre ingrediensene inngikk i retten.
Dessert
Valrhona CARAIBE 66 % og TINE seterrømme, norsk hokkaidogresskar fra Østfold, lime, sitron og appelsin.
Dommerne
Hoveddommer var Dennis Rafn, Danmark.
Smaksdommere: Lars Erik Undertun, Sven Erik Renaa, Lars Lian og Espen Aunaas
Plassdommer var Jan Kåre Johansen
Dommernes viktigste oppgave har vært å bedømme anretning, presentasjon og smak. Plassdommere har bedømt mise en place, hygiene, korrekt yrkesmessig håndverk og tid.
Finalistene
Disse konkurrerte i NM i kokkekunst 2018:
Kjell Patrick Ørmen Johnsen (tittelforsvarer)
Arbeidsplass: Kulinarisk Akademi
Sted: Oslo
Andre Larsen
Arbeidsplass: Fiskekompaniet
Sted: Tromsø
Daniel Rosvold
Arbeidsplass: Restaurant Gamle Raadhus
Sted: Oslo
Martin Hovdal
Arbeidsplass: Røst Teaterbistro
Sted: Trondheim
Odd Rainer Hildum
Arbeidsplass: Bekkjarvik Gjestgiveri
Sted: Bekkjarvik
Filip August Bendi
Arbeidsplass: N:B: Sørenden Annen Etage
Sted: Stavanger
Odd Ivar Haglund
Arbeidsplass: Brasseriet i Fengselet
Sted: Hønefoss
Sondre Bruvik Ellingstad
Arbeidsplass: Tango Restaurant
Sted: Stavanger
Andreas Rønningen Wold
Arbeidsplass: Restaurant Fjord
Sted: Oslo
Liliana Haaland
Arbeidsplass: Selvstendig Næringsdrivende
Sted: Skudeneshavn
Håvard Werkland
Arbeidsplass: Scandic Nidelven
Sted: Trondheim
Mads Andre Hansen
Arbeidsplass: Sentralen Mat
Sted: Oslo