Innbydende retter med lettvinte og spennende grønnsaker

+
På Huseby Gård dyrkes det blomkål i flere farger; gul, grønn og lilla – i tillegg til den tradisjonelle hvite.

På Huseby Gård i Lier lages det en rekke forskjellige grønnsaksprodukter. En betydelig del av driften består i bearbeiding av råvarer, noe som gir både god ressursutnyttelse og praktiske produkter.

Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har arrangert en utflukt til Huseby Gård, der Hans-Albert Huseby har tatt oss med på en omvisning. Han er femte generasjons bonde på gården, som han drifter sammen med sin kone Ingelin og sine foreldre Amund og Ellen.


Hans-Albert er femte generasjons bonde på Huseby Gård i Lier.

Bærekraft står sentralt i produksjonen. Hans Albert viser frem eksemplarer av «helnorsk kålrot» mens han forteller om ulike tiltak for å unngå kjemisk plantevern og kunstgjødsel så langt det lar seg gjøre. Også nye spennende grønnsaker blir dyrket på Huseby Gård; rundturen avsluttes ved Bimi-åkeren, der vi får se en grønnsak som er relativt fersk på det norske markedet.


Bimi har flere likhetstrekk med brokkoli.

Bimi for gourmeter

Bimi er en krysning mellom brokkoli og kinakål, og har asiatisk opprinnelse. En lignende variant går under navnet brokkolini. Bimi har flere likhetstrekk med brokkoli, men kan kalles for en gourmet-utgave; stilken er lengre og tynnere og blomsterhodene er mindre. Bruksområdene er de samme for brokkoli og Bimi, men Bimiens størrelse og fasong gjør den mer delikat på tallerkenen, og den er derfor populær blant en del kokker. Bimi har dessuten en søtere smak enn brokkoli, og selv stilken har en veldig god smak.


Bimi kan med fordel brukes i salater.

Grønnsaken ser ut til å falle i smak også hos barn; den seks år gamle sønnen til Hans-Albert står i hvert fall i åkeren og spiser Bimi som om det skulle ha vært snacks.


For både små og store er Bimi god å spise rå. 6 år gamle Oskar knasker i åkeren.

– Barn liker det de pleier å få servert, og knasker grønnsaker hvis de får muligheten, kommenterer Pernille Rød Larsen, som jobber med produktutvikling på Huseby Gård.

Huseby Gård var tidlig ute, og har dyrket Bimi i åtte år allerede.

– Bimi har ikke tatt av på det norske markedet, men det er en bra stigning. Det har vært en dobling i løpet av et par år, anslår Hans-Albert.

Huseby-familien dyrker for øvrig rosettkål, over 15 typer spesialsalater og blomkål i flere farger; gul, grønn og lilla, i tillegg til den tradisjonelle hvite.

Foredling forenkler og reduserer svinn

Huseby Gård leverer både hele og foredlede produkter. Når grønnsakene blir renset, kuttet, bearbeidet eller sousvide-behandlet, spiller det ingen rolle om grønnsakene er små eller store, skakke, skjeve eller rare. Dette gir en god utnyttelse av avlingene og reduserer matsvinnet. Huseby Gård tilbyr blant annet brokkolistilker som kan brukes for eksempel i smoothie og shots.

– Tidsånden har åpnet opp for bruk av alle deler av grønnsakene. Mange serveringssteder er ute etter «rariteter». Bærekrafttrenden er merkbar, sier Pernille.

#Merav grønnsaker

Ut fra et helse- og bærekraftperspektiv spiser nordmenn for lite frukt og grønnsaker. I en intensjonsavtale mellom næringslivet og myndighetene er det satt et mål om å øke inntaket med 20 prosent frem til 2021. Også Huseby Gård har signert denne avtalen.

Huseby-familien blir motivert av at de kan produsere sunne, klimavennlige og ikke minst lettvinte grønnsaker – og dermed bidra til et økt forbruk av sunn mat i befolkningen.

– Vi jobber mye med produktutvikling når det gjelder nye grønnsaker og vegetarprodukter. Det er utrolig spennende, sier Pernille.

Convenience i praksis

Serveringsbransjen er i en unik posisjon til å få folk til å spise mer grønt, og særlig conveniencemarkedet har mange muligheter. Produktene fra Huseby Gård gjør det lettvint for sluttbrukerne.

– Vi har gjort halve jobben, og det mener vi er en veldig viktig oppgave. Mange ønsker å servere mer frukt og grønt, og disse produktene er convenience i praksis, sier Pernille.

Et eksempel på et slikt produkt er blomkålris; revet blomkål som kan brukes til så mangt. Toril Gulbrandsen fra OFG har tilberedt flere salater og en velsmakende blomkål-risotto, en såkalt blomkotto, med blant annet parmesan, hvitløk og fløte. Bimi og lilla blomkål bidrar til at rettene fremstår som friske, fargerike fristelser.


Toril Gulbrandsen fra OFG har laget en velsmakende blomkål-risotto.

ANNONSE