«Oldemor» med lekent glimt i øyet

+
På Restaurant Edda i Bjørvika er det god takhøyde - i dobbel forstand. Her fra åpningsfesten i mai.

– Navnet Edda har norrøn opprinnelse, og betyr oldemor. Navnet er et uttrykk for den følelsen vi ønsker at gjestene skal få når de besøker oss. De skal føle seg hjemme og godt ivaretatt; akkurat som om de skulle ha vært på besøk hos en nær og kjær slektning, sier restaurantsjef Niklas Karlsborg. Restaurant Edda – som også inkluderer en bar – åpnet 1. juni i år, og har blitt godt mottatt av gjester så vel som kritikere.

På Edda får du familiær samtidskost, det vil si at vi serverer tradisjonell nordisk mat med en moderne vri. Inspirasjonen henter vi gjerne fra andre deler av verden, forteller Karlsborg.

Tradisjon i nye vegger

Også interiøret signaliserer kombinasjonen av det tradisjonelle og det moderne; det er for eksempel innslag av korsstingsbroderier i et ellers stilrent og luftig lokale. 


Eddas lekenhet kommer til uttrykk også i baren. Drinkene har fått gode skussmål av anmelderne. 

Restauranten ligger i Oslos nye bydel Bjørvika, som etter hvert vil huse både Operaen, det nye Munch-museet og Deichmans nye hovedbibliotek. Kunst og historie skal også Edda formidle – gjennom mat og drikke. 

Foreløpig har området rundt Edda båret preg av å være en byggeplass. Da restauranten hadde åpningsfest i slutten av mai, hadde ikke engang adressen fått innpass i Google Maps.

– Etter sommeren er det blitt mindre byggearbeid, og det er faktisk mulig å se Edda fra Operaen nå. Vi ligger strategisk til, for i Bjørvika vil det skje mye. Etter hvert vil det bli mer og mer naturlig å ta seg turen hit.

Edda har følgelig operapublikummet som en av målgruppene, og tilbyr en egen operameny; en toretters som tar høyde for at gjestene skal få god nok tid til å spise før forestilling.


På åpningsfesten ble det serverte smakebiter fra menyen. 

God respons

Til tross for at Bjørvika har fremstått uferdig, er Edda fornøyd med besøket i løpet av de første driftsmånedene; gode anmeldelser har bidratt til å trekke folk til den nye restauranten.

– Også tilbakemeldingene fra gjestene har vært veldig bra. Folk liker konseptet vårt og har vært veldig fornøyde. Det gjør noe med oss, det er veldig hyggelig for de som jobber her at gjestene setter pris på jobben de gjør, sier restaurantsjefen.


På Edda serveres det tradisjonell nordisk mat med en moderne vri, gjerne med inspirasjon fra andre deler av verden. 

Karlsborg forteller at det var feriestille på Edda i juli, men at det passet dem bra.

– Frem til da hadde vi hatt det veldig travelt, det var fint å få tid til å samkjøre teamet bedre og få rutiner på plass, slik at alle kan føle seg trygge på hverandre og i arbeidsoppgavene. Det er veldig viktig for oss å skape et team som koser seg på jobb. Våre ansatte skal ha det gøy, og de skal kunne være stolte av produktet. Derfor legger vil til rette for at de skal kunne gi best mulig service; for eksempel skal de ha ansvar for færre bord enn det som er vanlig mange steder. Jeg har stor tro på at trivsel blant de ansatte vil smitte over på gjestene, som vi ønsker å inkludere i den gode stemningen.

Glimt i øyet

– Vi skal være avslappet og ha glimt i øyet, samtidig som vi gjør ting riktig. Det skal være god service, gode viner og god kvalitet på råvarene. Treretteren og femretteren skifter etter hvilke råvarer som er i sesong, men vi kan tilpasse menyen hvis det lar seg gjøre. Vi ønsker å gjøre gjestene fornøyde, og kan ta ting litt på sparket. Kjøkkenet på Edda stenger klokken ti, mens baren holder åpent til midnatt på hverdager og til klokken to fredag og lørdag. Også i baren kommer Eddas lekenhet til uttrykk; på menyen står blant annet en ostedrink spesiallaget til ostene. Drinken er «knallgod», ifølge Aftenpostens anmelder.

– Det er hyggelig med anerkjennelse for det vi gjør, kommenterer Karlsborg.

Samspill reduserer svinn

Edda driftes av 4Service, som også drifter en personalrestaurant vegg-i-vegg. Det gir gode muligheter for samspill.

– Vi jobber tett med de ulike avdelingene på bygget, og gjør hverandre gode. En annen fordel er at vi får utnyttet ressursene; hvis vi har noe til overs på kjøkkenet, f.eks. gulrot, kan baren bruke det. Dermed reduserer vi matsvinnet, vi finner alltid måter for å bruke mest mulig av råvarene.


Gulrot-rester på kjøkkenet kan bli en ressurs i baren. 

Veien videre

På spørsmål om hvilke tanker Edda gjør seg om fremtiden, svarer restaurantsjefen at Edda er på god vei.

– Vi ønsker å fortsette i samme spor, men ta det litt videre. Vi vil fortsette med det vi er gode på, og finjustere det som trengs. Gjestene skal føle seg velkomne uansett anledning, service er viktig for oss. Bjørvika kommer til å bli mer og mer populært. Vi ønsker å samarbeide med de andre restaurantene i området, og er veldig glade for at Døgnvill åpner i nabobygget. Jo flere jo bedre, det skaper mer liv, sier Niklas Karlsborg.

ANNONSE