Bærekraftige utstyrsløsninger stadig viktigere

– Det er tydelig at et sterkere fokus på bærekraftige løsninger generelt sett, også påvirker mange storhusholdningers valg av utstyrsløsninger. Bransjeforening for storkjøkkenleverandører i Norge, BFSN, får stadig flere henvendelser rundt dette, ikke minst i forbindelse med offentlige anbud, sier daglig leder Joe Harald Strand.

– Det er positivt at bærekraft også tas med i betraktningen rundt hva som skal til når man skal utforme og utstyre et storkjøkken. Samtidig er det mange ulike hensyn å ta i en slik prosess, og vårt råd er at man bruker nok tid på selve planleggingen. Det gir de beste forutsetningene for å finne frem til løsninger som fungerer over tid.

Arbeidsmiljø

– Vi ser jo av og til at de som er involvert i etableringen av et storkjøkken i et bygg, ikke alltid er de som skal jobbe på dette kjøkkenet. Da er det ikke sikkert at man har nok kompetanse om alle faktorer som har betydning. Av og til kan det eksempelvis foretas investeringer som ikke tar hensyn til hvor mye eller lite et kjøkken skal brukes. Et kjøkken som brukes lite, kan og bør selvfølgelig ha andre løsninger enn de som produserer store volumer. Da gjelder det å ha en holdbarhet på utstyret som er tilpasset det aktuelle produksjonsvolumet, fremhever Strand.

– Utformingen av et storkjøkken betyr selvfølgelig også mye for arbeidsmiljøet, noe som er avgjørende å ta hensyn til under planleggingen.

Bærekraft

– Et annet element som betyr mye i denne sammenheng, er driftskostnadene. Hvor stort er strøm- og vannforbruket, og hva koster vedlikeholdet? Noen kunder er svært bevisste på dette av økonomiske årsaker, men stadig flere ser også dette i et bærekraftperspektiv. Så har vi også dem som først og fremst ser på anskaffelseskostnadene. Storkjøkkenutstyr finnes selvfølgelig i mange priskategorier, men det er jo gjerne slik at det er en sammenheng mellom anskaffelseskostnader og driftskostnader. Dette kan selvfølgelig være litt sammensatt, men vi har masse kompetanse på dette området hos våre medlemmer! Jeg vil sterkt oppfordre alle som skal investere i utstyr til å trekke veksler på den kompetansen vi besitter i BFSN! En god dialog med leverandørene sikrer også at man får en kjøkkenløsning som er riktig dimensjonert i forhold til det behovet man har.

Trender

– Er det spesielle trender på utstyrssiden akkurat nå?

– Vi ser at mye eldre frys- og kuldemedier nå skiftes ut. Det meste av dette inneholder giftige gasser som det er på tide å kvitte seg med. Ellers er det en økende interesse for bruk av gassovner, og det samme gjelder åpne griller. Det siste kan forøvrig være en utfordring i en del sammenhenger, fremhever Strand.

– Det har dessverre vært en del branner i forbindelse med dette. Her har det vist seg å være flere årsaker. En av årsakene er at grillene monteres på steder som ikke egner seg for dette. Videre har vi også sett at enkelte branner har oppstått fordi grillene har blitt flyttet vekk fra det stedet de opprinnelig ble montert. På den nye lokasjonen er det kanskje ikke god nok sikring i form av brannvegger og lignende.

Ellers er det verd å merke seg at nye tilberedningsteknikker også får betydning for utstyret. Ett eksempel er langtidstilberedning hvor komfyrer nærmest går i ett døgnet rundt. Da bør man ha utstyr som er dimensjonert for dette.

NM i maskinoppvask

– Er det spesielle saker på agendaen for BFSN akkurat nå?

– Vi har intensivert kursvirksomheten vår, og har flere kurs på programmet denne høsten. Vi er også involvert i messen Foodscape, og vi har så smått begynt arbeidet med å legge til rette for NM i maskinoppvask under neste SMAK-messe.
Ellers jobber jeg med tilretteleggingen av hjemmesidene våre, og her finner man kontaktinformasjonen til alle våre medlemmer. Hos disse kan man få gode tips og råd når kjøkkenet skal oppgraderes eller ombygges. Jeg anbefaler derfor alle som planlegger å investere i nytt utstyr å klikke seg inn på vår hjemmeside bfsn.no, sier Joe Harald Strand.

ANNONSE