Samler smaksopplevelser fra nord til syd

+
Her er Jan på Vega sammen med gode kolleger.

Mekaniker Jan Bang Henningsen fra Hennig-Olsen Is har flere øyesykdommer som medfører at han vil bli blind. Nå har han lagt ut på en 250 mil lang vandring sørover fra Nordkapp for å se Norge før det er for sent.

– Min drøm er å få sett så mye som mulig av dette vakre landet før det blir for sent, og takket være en raus arbeidsgiver får jeg nå muligheten til å gå hele Norge på langs i sommer, fra Nordkapp til Kristiansand, sier Jan Henningsen.

Jan Henningsen ble sterkt motivert til å følge sin drøm av polfarer Astrid Furholt som i vinter fulgte i Roald Amundsens fotspor til sydpolen. Hun var for øvrig frontfigur i Polferden, et kom-i-form-program for alle ansatte i Hennig-Olsen Is, og det var i møtet med Astrid at Jan ble inspirert til å gå Norge på langs.

De over 200 ansatte på iskremfabrikken gikk totalt over 20 000 mil i fjor høst, og Jan gikk aller lengst med 342 mil.

Min største drøm

– Jeg ser ikke lenger så godt, og min største drøm nå er å få sett så mye som mulig av Norge mens jeg ennå kan. Jeg har lagt opp ruten for å oppleve mest mulig, sier Jan.

En del av turen går ut på å kartlegge og dokumentere særegne, lokale smaksopplevelser underveis. Disse smaks- og sanseinntrykkene tar han med tilbake til Hennig-Olsen Is.
På turen har Jan fått smake på flere lokale retter som distrikts-Norge har å by på, blant annet ulike fiskeretter på Andenes; oster og ostekake på Nordtun Gård i Risøyhamn, møsbrømlefse på Kjerringøy utenfor Bodø, fiskedelikatesser på Vega, tradisjonsrike matretter på Fannremsgården i Trøndelag og ulike juice- og cider-varianter i Balestrand – for å nevne noe.

– Jeg er spent på hvilke flere smaker og sanseopplevelser de mange flotte stedene i Norge har å by på, og ønsker å ta med meg noen nye impulser sørover til iskremfabrikken, sier Jan.

Støttes av kolleger

Fordi Jan har sterkt nedsatt syn, vil han i hovedsak følge veier på sin ferd sørover. Han har også med seg turkamerater fra Hennig-Olsen Is og sin egen familie for å ivareta godt humør og god sikkerhet underveis. De skal gå i alt 248 mil, med et dagsgjennomsnitt på noe under 3 mil. Turen går sørover via Vesterålen og Lofoten til Helgelandskysten, Trøndelag, Vestlandet og ender i Kristiansand. Etter planen er Jan fremme 30. august.

– Jeg er veldig takknemlig for å få muligheten til å realisere min drøm. Jeg håper min tur kan inspirere andre som føler de ikke passer inn i den klassiske stereotypien av eventyrere og ekspedisjonsfarere til å følge sin drøm. Jeg vil legge ut bilder og statusoppdateringer underveis på facebooksiden min, «Norge på langs med Jan», og håper på den måten å nå ut til andre som kan bli inspirert av denne
turen, sier Jan.

Frontfigur

Paal Hennig-Olsen er svært glad for å kunne støtte Jans prosjekt.

– Da han fortalte meg om dette første gangen ble jeg utrolig imponert. Vi skal heie på ham hele veien. For meg er det viktig å ta vare på medarbeiderne våre
og gi dem rom for å følge drømmene sine, sier Paal Hennig-Olsen.

Jan er også frontfigur i årets kom-i-form-program. Alle ansatte hos Hennig-Olsen Is kan melde seg på programmet som er utformet som en konkurranse der lag på fire skal forsøke å gå samme distanse som Jan. En egen app logger antall skritt, og viser hvor langt lagene og Jan er kommet.

Målsettingen med kom-i-form-programmet er helsegevinster, redusert sykefravær, og styrket samhold og trivsel i bedriften. I fjor sank sykefraværet markant som resultat av programmet. De over 200 som var med kom i bedre form, og trivsel og samhold økte betydelig. Programmet har høstet internasjonal anerkjennelse. 

Blindeforbundet er samarbeidspartner og vil motta støtte til sitt arbeid. Jo mer de ansatte i Hennig-
Olsen Is går, jo mer penger vil Blindeforbundet motta i støtte fra Hennig-Olsen Is.

ANNONSE