Ønsker UNESCO-vern av franske bistroer

+
Mange bistroer og fortauskafeer har blitt erstattet med fastfood-kjeder, kaffebarer og snackbarer.

Mange av de erke-parisiske bistroene har sett seg nødt til å legge ned på grunn av leiepriser som har skutt i været. Foreningen som har blitt opprettet for å bevare bistro-kulturen, drømmer om global anerkjennelse i form av UNESCO-vern.

– De er truet og trenger beskyttelse, sier bistro-eier Alain Fontaine til Reuters.

Derfor har Fontaine startet foreningen, «Bistrots et Terrasses de Paris», som skal jobbe for å redde bistroene. For 30 år siden utgjorde bistroer og gatekafeer halvparten av restaurantene i Paris, ifølge Fontaine, men i dag skal andelen ha falt til 14 prosent. Det er særlig fastfood-kjeder, kaffebarer og snackbarer som overtar lokalene. 

Smeltedigler

Fontaine sier at en vesentlig del av det parisiske livet vil gå tapt, med mindre man finner en løsning for å bevare den klassiske fortauskafeen. 

– Det er levende steder; åpne for byen og livet der, kommenterer han til Reuters.  

På bistroen får man gode, tradisjonelle retter til en overkommelig pris. Foreningen som taler bistroenes sak, mener at stedene er viktige ikke minst fordi de samler alle; arbeidere så vel som bedriftsledere, parisere og ikke-parisere. 

Fransk matkunst på UNESCOs liste

Foreningen har lansert en kampanje for å få anerkjennelse fra UNESCO, og jobber med en søknad. De mener at den globale anerkjennelsen som et UNESCO-vern innebærer, vil gjenopprette bistro-eiernes stolthet og sette tradisjonen tilbake på kartet.

UNESCO har som mål å bevare tradisjoner over hele verden. UNESCOs liste består av kultursteder og naturområder, men i 2010 ble også matkultur inkludert. Det skjedde da «fransk matkunst» i sin helhet fikk plass på den gjeve listen. UNESCO begrunnet avgjørelsen med at et fransk måltid er en tradisjon, ofte knyttet til «en feiring av et viktig øyeblikk i menneskenes liv, både enkeltpersoner og grupper.»

Pariseren Mathieu Warnier kommenterer til Reuters at nettopp bistroene er en stor del av gastronomien i Paris. 

Tidligere i år skrev vi at franske bakere ønsker seg franske baguetten på UNESCOs verdensarvliste.

ANNONSE