Hva med en øl i banken?

Hva med å nyte en pint kjellertemperert ale i den engelske sentralbanken? Det kan du – nesten – gjøre i 194 Fleet Steet i London.

Akkurat der The Strand blir til Fleet Street, noen steinkast fra Twinings berømte te-tempel fra 1706, og nærmeste nabo til Royal Courts of Justice; akkurat der finner du puben du har lett etter, kanskje uten å vite det.

Gamle hvelv i kjelleren

Puben heter The Old Bank of England, og var som navnet tilsier den gamle engelske sentralbanken. Riktignok bare en underavdeling, men likevel. De gamle hvelvene skal fremdeles finnes i kjelleren; hvelv som rommet barrer i edle metaller – og som ifølge ryktene beskyttet kronjuvelene under første verdenskrig.

Det var arkitekten Sir Arthur Blomfield som reiste det italienskinspirerte byggverket, i 1886. Sentralbanken flyttet inn 2 år etter. 87 år senere flyttet banken ut, og i 1994 flyttet publivet inn.

Et holdepunkt

Det første som slår deg når du entrer lokalet, er lysekronene, det overdådige kassettaket, den innvendige balkongen(!), og baren med eget klokketårn. Baren ligger som en øy i de erkebritiske omgivelsene; et sted å fortøye for de sultne og de tørste. Siden puben eies av familiebryggeriet Fuller’s, finner du her klassikere som Fullers ESB, London Pride og Olivers Island på fat, i tillegg til mengder av flaskeøl og annet godt.

Imponerende veggmalerier

Bak bar-øya er veggene dekorert med imponerende veggmalerier. Det som ved første øyekast ser ut som scener hentet fra britisk lov og orden, er egentlig fantasifulle skildringer av bryggerigrunnleggerne i de merkeligste situasjoner.

Men, du har jo kommet for en pust i bakken, og på bakkeplan finner du intime avlukker og åpne sittegrupper, og en bordrekke under høye vinduer drapert med tunge gardiner.

British National Pie Awards

Som enhver engelsk pub med respekt for seg selv, byr The Old Bank på både pudding, (prisvinnende) pai og fish & chips. Selvsagt får du også både biff, burger, sandwich og fiskekaker; alt i respektable porsjoner. Er du skikkelig sulten, kan kanskje et «Ale & Pie Tasting Board» friste. Her får du servert mos og saus, og tre paier med hver sin tilhørende pint med øl!

Sweeney Todd

En god historie hører også med til et engelsk pub-besøk. Så også på – eller ved – The Old Bank. Sweeney Todd, den blodtørstige barbereren fra Rymer og Prests «The String of Pearls» fra 1846, skal nemlig ha utøvet sitt dødelige yrke rett nede i gata. Når Todd i tillegg skal ha servert sine ofre som kjøttpai over disk hos fru Lovett, kan man jo tenke sitt. Men da er det godt å vite at det hele er litteratur og fri fantasi, selv om det finnes de som tviler...

 

ANNONSE