– Kjøttfri mat bør bli den nye normalen

– Vi ønsker å vri tankegangen bort fra å se vegetarmat som et «sært» alternativ. Nå finnes det så mange muligheter på vegetarfronten at kjøttfri mat bør bli den nye normalen, sier Hege Sørlie og Øyvind Sitter om ISS’ satsing på Telenor på Fornebu.

SMAKmagasinet møter de to ISS-representantene på personalrestauranten Fresh 4 You; et av tre kantinekonsepter som betjener de Telenoransatte på den tidligere hovedflyplassen. Hege Sørlie er Head of Catering Excellence hos ISS sentralt, og Øyvind Sitter er Food & Beverage Manager for blant annet ISS’ serveringsvirksomhet hos Telenor. Det første som møter deg på Fresh 4 You, er bugnende buffeter fylt til randen av sunne og fargesprakende grønnsaker.

(Flere fristende grønnsaker finner du i bildekarusellen øverst i artikkelen.)

Irrelevant kjøtt

– Fresh 4 You er bronsesertifisert av Debio, og har blitt et populært lunsjvalg med vår sterke satsing på frukt og grønt, forteller Hege Sørlie.

– Salatene er bevisst plassert først. Slik bevisstgjør vi gjestene til å ta sunne valg.

Nå skal vi skynde oss å legge til at også hvitt kjøtt, fisk og skalldyr har sin naturlige plass i utvalget på Fornebu. Men idéen er å servere mat som er så smaksrik at det blir irrelevant hvorvidt den inneholder kjøtt.

Frukt og grønnsaker i drikken

– Matkonseptene våre er utviklet i samarbeid med ernæringsspesialister, og følger rådene fra Helsedirektoratet, forklarer Øyvind Sitter, som legger til at sunnhetstankegangen også gjelder drikkevarene.

– Vi vil heller at gjestene våre skal drikke vann til maten, enn drikke med sukker og kalorier. Derfor inneholder drikkedispenserne våre kaldt vann smaksatt med naturlige råvarer, som agurker, sitroner og meloner. Så kan du som gjest heller avslutte måltidet med en sunn og god smoothie.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Eat the Street

Over tunet for Fresh 4 You finner du kantinekonseptet Eat the Street. Også her er sunnhet bærende, om enn fra en annen kulinarisk angrepsvinkel.

Fokus på matsvinn

En holistisk tilnærming til sunnhet bærer naturlig med seg et fokus på matsvinn. Så også på Fornebu.

– Vi er i ferd med å implementere app’en som Unilever har utviklet til formålet, fortsetter Hege Sørlie, som forøvrig kommer til ISS fra Scandic-sfæren, der hun jobbet aktivt med utviklingen av Kutt matsvinn-prosjektet.

– Men vi må huske at kjøkkenene kaster svært lite. Det er dessverre på gjestesiden at matsvinnet oppstår. Når vi snakker om buffet, kaster vi som gjester en tredjedel av maten vi legger på tallerkenen.

Derfor handler matsvinnarbeidet om bevisstgjøring. Vi må tørre å utfordre uten å formane, mener Øyvind Sitter.

– Som gjest skal du kunne ta det du vil ha, men ikke mer enn det du kan spise opp.

Avtrykk blir synliggjort

I dagens serveringsmarked er en bevisst holdning til sunnhet og miljø både omdømmebyggende og god økonomi.

– Hos oss gjennomsyrer miljøtankegangen hele verdikjeden. Firmaet IntoLife utarbeider for eksempel en årlig rapport for oss, som synliggjør hele det totale CO2-avtrykket som virksomheten vår avsetter. CO2-rapporten er et verktøy som viser at vi jobber med bærekraft, og er dermed et viktig salgsverktøy, avslutter Hege Sørlie og Øyvind Sitter.