Dekonstruert kaffelatte – kaffeopplevelse utenom det vanlige

På «Coffee Project New York», en liten og anonym kaffesjappe mellom andre og tredje «avenue» i SoHo, kan du bestille «Project 1: De-constructed Latte».

SMAKmagasinet er på kaffesafari i New York. En kort t-banereise fra Central Park tar oss til bydelen SoHo, og der stopper vi ved kaffesjappen «Coffee Project New York». Her serveres nemlig «Project 1: De-constructed Latte». Prosjektet det er snakk om, er intet mindre enn en kopp kaffe i fire deler... pluss en vaffelkjeks! Det hele serveres i et vannglass, to shotglass og et vinglass, på en dertil egnet trefjøl.

Kaffelatte med et nytt smaksbilde

Du starter den dekonstruerte kaffeopplevelsen med et glass kaldt, kullsyret vann; som for å rense smaksløkene for impulser. Deretter inntar du en slurk ren espresso, som du straks kontrasterer med noen dråper temperert, lavpasteurisert melk. Eller du kan drikke de to delene som rene shots; først kaffe, så melk. Dermed er det du selv som gjør espressomaskinens jobb, noe som faktisk gir kaffelatten et nytt smaksbilde. Espressoens karamellaktige preg blir spisset og tydeliggjort straks den møter den romtempererte melken, som i seg selv – på grunn av sin lavpasteurisering – bærer med seg sin helt egne autentisitet. Til slutt tar du for deg av den ferdigblandede latten, som ytterligere understreker denne kaffevariantens særpreg. Den medfølgende vaffelkjeksen passer utmerket som dessert.

«De-constructed Latte» kommer opprinnelig fra Slate Coffee Roasters i Seattle, men har nå altså funnet seg til rette på Manhattans nedre deler.

Ingefæreliksir

Kaffesjappen «Coffee Project New York» har imidlertid mer kaffespenning å by på. En iskald, prisvinnende og velsmakende variant går under navnet «Ginger Elixir». Som navnet antyder, er eliksiren en miks av espresso og vann, tilført en dæsj ingefærsirup.

Når drikken serveres, ligger de ulike ingrediensene tydelig lagdelt i glasset, med isklumper på toppen. Det er opp til deg som drikkende å røre det hele sammen. Men her må du utvise aktsomhet: Vannet i glasset er nemlig fullt av kullsyre, og går du for hardt til verks med omrøringen, spruter det hele over. Dette blir du advart mot under serveringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Ginger Elixir er herlig oppfriskende i sommervarmen.

«Ginger Elixir» smaker litt som nitrokaffe, men ingefærsmaken gir det hele et enda tydeligere «ale-preg», noe som gjør drikken til en utmerket start på dagen for alle som er glad i porter og stout.

Nitro pluss pluss

Apropos nitrokaffe; «Coffee Project» serverer selvsagt både nevnte og cold brew, i tillegg til «drip coffee», «pour over» og de mer tradisjonelle espressomodellene. Nitrokaffen kan også bestilles som «Black + White», som er et glass vanlig nitrokaffe, pluss et glass nitrokaffe iblandet et hint av melk. En annen morsom nitrodrikk går under navnet «Coffee Float». Her får nitrokaffen følge av vaniljeiskrem. Vi må heller ikke glemme «Flat White», som er en latte-klone med mer espresso og mindre skum.

Verdt en tur

«Coffee Project New York» fører en relativ anonym tilværelse, der den ligger litt inneklemt på 239 East 5th Street. Sjappa er trang, og med få stoler og bord. Men atmosfæren er god; det samme er bakverket. Og kaffeopplevelsen bare må oppleves. Anbefales.

ANNONSE