Finalistene til NM i kokkekunst 2018
Fredag 8. juni ble årets finalister i NM i kokkekunst offentliggjort. Juryen har plukket ut 12 finalister som skal konkurrere om tittelen Norgesmester i kokkekunst og Kongepokalen.
De 12 finalistene er valgt ut blant 15 av Norges fremste faglærte kokker. Utvelgelsen ble gjort på bakgrunn av en 3-retters meny som ble sendt inn anonymt til juryen. Konkurransen finner sted i Trondheim 26. og 27. september.
Finalistene ble annonsert av Stine Sem fra Landbruks- og matdepartementet, sammen med konkurranseansvarlig Svein Magnus Gjønvik fra Trondheim Kokkenes Mesterlaug. Finalistene finner du nederst i artikkelen.
Råvarene de skal bruke
Til konkurransen er det valgt ut norske råvarer av høy kvalitet med lang historie, i kombinasjon med nye, mer trendy råvarer.
Forrett
Hel, norsk oppdrettspiggvar (2–3 kg) og hel taskekrabbe fra Hitra eller Frøya. Reddikmix fra Hasle gård, sjalottløk fra Kåterud gård og norsk sellerirot. Retten skal bestå av piggvar som hovedråvare, og de andre ingrediensene må inngå i retten.
Hovedrett
Ytrefilet av norsk urfe med fettkappe og mørbrad av urfe. Norsk rosettkål, norsk svartkål og TINE smør. Retten skal bestå av både ytrefilet og mørbrad, de andre ingrediensene må inngå i retten.
Dessert
Valrhona CARAIBE 66 % og TINE seterrømme, norsk hokkaidogresskar fra Østfold, lime, sitron og appelsin.
Dommere på toppnivå
Hoveddommer og smaksdommerne har som viktigste oppgave å bedømme anretning, presentasjon og smak. Plassdommere skal bedømme Mice en place, hygiene, korrekt yrkesmessig håndverk og tid.
Dette er finalistene
Kjell Patrick Ørmen Johnsen (tittelforsvarer)
Arbeidsplass: Kulinarisk Akademi
Sted: Oslo
Andre Larsen
Arbeidsplass: Fiskekompaniet
Sted: Tromsø
Daniel Rosvold
Arbeidsplass: Restaurant Gamle Raadhus
Sted: Oslo
Martin Hovdal
Arbeidsplass: Røst Teaterbistro
Sted: Trondheim
Odd Rainer Hildum
Arbeidsplass: Bekkjarvik Gjestgiveri
Sted: Bekkjarvik
Filip August Bendi
Arbeidsplass: N:B: Sørenden Annen Etage
Sted: Stavanger
Odd Ivar Haglund
Arbeidsplass: Brasseriet i Fengselet
Sted: Hønefoss
Sondre Bruvik Ellingstad
Arbeidsplass: Tango Restaurant
Sted: Stavanger
Andreas Rønningen Wold
Arbeidsplass: Restaurant Fjord
Sted: Oslo
Liliana Haaland
Arbeidsplass: Selvstendig Næringsdrivende
Sted: Skudeneshavn
Håvard Werkland
Arbeidsplass: Scandic Nidelven
Sted: Trondheim
Mads Andre Hansen
Arbeidsplass: Sentralen Mat
Sted: Oslo
Kjell Patrick Ørmen Johnsen vant NM i kokkekunst 2017, som ble arrangert i Bergen.