Elever jobbet sammen med Hellstrøm

Under den årlige skreifestivalen på Myre i Vesterålen, fikk elevene på restaurant- og matfaglinja tilberede mat til 500 gjester sammen med kokken og TV-personligheten Eyvind Hellstrøm.

Elevene fra 1. og 2. året på restaurant- og matfaglinja ved Sortland videregående skole, avdeling Øksnes, tok utfordringene på strak arm. Det var helt tydelig at de syntes det var både artig, spennende og ikke minst inspirerende å ha den kjente TV-kokken med seg på skolekjøkkenet.

Artig å jobbe med Hellstrøm

I tillegg hadde også den dyktige lokale kokken Ringo Haupt fra Restaurant Ekspedisjonen i Nyksund en sentral rolle. Han deltar i Skreifestivalen hvert år.

– Det er veldig artig å jobbe med Hellstrøm, han er egentlig ganske grei, kom det fra en av elevene SMAKmagasinet snakket med.

– Det er jo litt stress med å lage så mye mat til så mange, men det går ganske bra, sa en annen.

Alle var blide, men hektisk opptatt med å renske, steke, røre eller koke noe. Andre sto i oppvasken og sørget for rent utstyr.

Imponerte gjestene

I tillegg til de om lag 20 elevene, hadde noen kokker fra regionen og et par lærlinger meldt sin interesse for å jobbe som frivillige.

Elevene var involvert både i matlaging og servering på de største arrangementene i løpet av den hektiske uka festivalen varte. Bl.a. ble det servert en spennende lunsjbuffet med ulike fiskeretter til de 140 deltakerne under Skreikonferansen.

På bordet sto både tørrfisklasagne, fiskegrateng med råkost, coleslaw, ovnsbakte poteter, egenproduserte dressinger og nybakt focacciabrød. Gjestene lot seg imponere av det de unge kokkene hadde laget.

Det ble også arrangert smaksworkshop på ungdomsskolen på Myre, bl.a. for å promotere kokkefaget for potensielle kokkelærlinger de kommende årene.

Femretters på festmiddagen

Parallelt med at lunsjen skulle produseres, ble det også arbeidet med å tilberede en femretters meny til festmiddagen for 350 gjester. Alle benker, bord og kokeplater var i bruk. Hellstrøm selv tilberedte bacalao, og fikk hjelp til skrellingen. Råvarene han benyttet, var selvsagt ypperste klasse. Myre er skreihovedstaden i Norge!

– Det er virkelig flott her, og elevene er flinke, bemerket Hellstrøm.

Han involverte ungdommene på en fin måte, og kom med lune kommentarer underveis.

– En god regel er at det som dufter godt, det smaker også godt, sa han muntert.

Stort læringsutbytte

Årets festival var den tiende i rekken og det er tradisjon at elevene bidrar.

– Det har gått veldig bra, og jeg tror elevene har lært utrolig mye med tanke på dette med å tilberede og servere mat til så mange gjester på en gang, sier faglærer Tove Blokhus Haaheim.

Menyen for festmiddagen var fiskegrateng, chorizotorsk, pestotorsk, rød og hvit bacalao og saltfiskkaker. Læringskurven var bratt, men stemningen god!

ANNONSE