EU-kommisjonen til kamp mot plastavfall

+
EU ønsker å redusere forsøplingen gjennom bl.a. å forby engangsservise i plast.

Denne uken har EU-kommisjonen gjort et solid grep i kampen mot plastforurensningen. I erkjennelsen av at plastavfall representerer et betydelig og økende problem både i havet og naturen forøvrig, foreslår kommisjonen nå et forbud mot engangsbestikk, plastikksugerør og engangstallerkener i plast.

- 70 % av alt avfall i havet utgjøres av plast i form av engangsartikler og tapte fiskeredskaper. Plastikk som brukes bare en gang er ikke et godt alternativ hverken økonomisk eller bærekraftmessig, sier kommisjonens nestformann med ansvar for vekst, Jyrki Katainen, i en pressemelding.

Andre materialer

- Plast kan være et fantastisk produkt, men vi må bruke det mer ansvarlig, tillegger Katainen.

- De nye reglene som foreslåes, står i et rimelig forhold til målet og er tilpasset slik at EU kan oppnå gode resultater i kampen mot dette problemet.

Forbudet skal ifølge forslaget også omfatte vattpinner og rørepinner av plast. Samtidig understrekes det at forbudet vil ramme produkter som kan kjøpes i andre materialer enn plast og til rimelige priser. Produktene vil altså ikke forsvinne, men erstattes med mer miljøvennlige alternativer.

ANNONSE