Nordiske råvarer skal gi mer klimavennlige kjøttalternativer

Bevisste forbrukere etterspør plantebaserte alternativer til kjøtt, og det blir stadig introdusert nye produkter. Mange av dem baserer seg imidlertid på importert soya, som ofte ikke er bærekraftig produsert. I fremtiden kan nye produkter gjøres mer klimavennlige ved å ta i bruk nordiske råvarer.

Teknologisk Institut i Danmark mener at «neste generasjon» plantebaserte produkter skal basere seg på nordiske råvarer som erter, bønner, havre og potet. Det skriver FødevareWatch.

– I dag er de fleste kjøttalternativer basert på soya. Men soya har en negativ klang hos forbrukerne, og det vil være en fordel også for mangfoldet, smak og teksturer at vi kan jobbe med flere forskjellige råvarer. Derfor er det viktig at vi også får nordiske avlinger, sier seksjonsleder Per Lang Sørensen ved Teknologisk Institut i en pressemelding.

Utfordrende med planteproteiner

Det er ikke uproblematisk å lykkes med kjøttalternativer som forbrukerne synes er akseptable. Planteproteiner oppfører seg ikke på samme måte som proteiner fra kjøtt, og dermed er det vanskelig å oppnå samme smak og tekstur, metthet og munnfølelse med de nordiske råvarene.

Nytt anlegg skal sikre kjøttlignende produkter

På bakgrunn av dette har Teknologisk Institut åpnet et såkalt ekstruderingsanlegg som skal bearbeide råvarene. Ved hjelp av varme og mekanisk behandling kan anlegget endre strukturen og teksturen i plantebaserte råstoffer. Dette muliggjør produksjon av plantebaserte kjøttalternativer som minner om for eksempel kjøttdeig. Det antas at man vil kunne se de første resultatene i løpet av året.

– Vi ser frem til at noen av disse nye konseptene forhåpentlig kommer på markedet i løpet av 2018, sier prosjektleder Rikke Miklos.

ANNONSE