Steve Hindy: Visjonær ølbrygger og mikrobryggeri-veteran

SMAKmagasinet møter Steve Hindy på E.C. Dahls bryggeri en stille formiddag i november. Et tett og godt samarbeid mellom Trondheims "bybryggeri" og Brooklyn Brewery – som Steve var med på å etablere i 1996 – symboliserer noen av den dynamikken og endringsviljen som finnes innenfor bryggeribransjen. En av de viktigste og mest toneangivende personene i den eksplosive etableringen av mikrobryggerier i USA - og også i Europa etter manges mening – er nettopp Steve Hindy.

Vi ønsket å vite mer om bakgrunnen for dette, og ikke minst hva som fikk den tidligere krigskorrespondenten Hindy til å satse på ølbrygging.

Diplomat-brygget øl

– Det hele startet på slutten av 70-tallet da jeg var Midtøsten-korrespondent for Associated Press. På mine turer til Saudi-Arabia fikk jeg smake hjemmebrygget øl laget av amerikanske diplomater. Det er svært strenge alkohollover i dette landet, og som innbygger er det strengt forbudt både å brygge og drikke alkohol. Men som diplomat kan du brygge ditt eget øl. Mange gjorde det, og det smakte fantastisk godt! Det fikk meg til å tenke at det hadde vært fint å få et mer smaksrikt øl som dette hjemme i USA, hvor de lette lagerøltypene dominerte på den tiden, forteller Steve.

Tøffe tak

I løpet av de fem årene som Midtøsten-korrespondent, ble det lite tid til å tenke så mye over ølbrygging. Det var stadig dramatiske nyheter å dekke, og av og til kom han så tett innpå begivenhetene at han bokstavelig talt måtte søke dekning fra skuddsalvene. I 1980 opplevde han en dramatisk episode som i seg selv ble en del av nyhetsbildet. På patrulje i Sør-Libanon med fredsbevarende styrker fra FN, ble han kidnappet av en israelsk-støttet milits. Det at han var amerikansk journalist, var nok en medvirkende årsak til at han etter hvert ble sluppet fri. Dessverre gikk det ikke like bra med de andre som ble kidnappet. Flere ble torturert, og to ble etter hvert drept.

På spørsmålet om hvordan han orket å forholde seg til en hverdag med så mye krig og brutalitet, svarer han tørt: «whisky!»

Avskjedsgave

Men ikke bare whisky... Han fikk etter hvert en økende interesse for øl, ikke minst belgisk øl. – Jeg ble utrolig fasinert av den enorme bredden du finner innenfor belgisk øl. Igjen ble jeg trigget av tanken på å lage mer smaksrikt øl.

Jeg hadde tydeligvis snakket mye om dette til mine kolleger, for da jeg avsluttet min korrespondentperiode i 1984, fikk jeg et hjemmebryggersett i avskjedsgave, smiler Steve.

– Og jeg startet å brygge øl sammen med en nabo da jeg kom hjem. Det var utrolig fasinerende! Vi eksperimenterte og lærte, og jeg trivdes med denne prosessen! Da vi hadde drevet med dette i 10 år, fant jeg ut at det var på tide å ta et skritt videre. Jeg startet planleggingen av et mikrobryggeri som kunne heve og forbedre bryggeprosessen og produksjonsvolumene. 

Mangfold

I 1996 kunne Brooklyn Brewery åpne dørene.

– Vi har jo også en historie å ta vare på med den beliggenheten vi har, forteller Steve.

– Brooklyn var en del av New York, som samlet innvandrere fra mange land, og hvor innvandrerne holdt på sine tradisjoner og skikker – bl.a. var tyske, irske og belgiske innvandrere sterkt representert i bydelens ølproduksjon. Før forbudstiden hadde Brooklyn nærmere 50 bryggerier. Forbudstiden ble en katastrofe for næringen, og ødela det store mangfoldet. Etter forbudstiden var det nesten ingen av de gamle bryggeriene som tok opp virksomheten. Det var det nå på tide å gjøre noe med, og det første ølet vi brygget var basert på resepter fra gamle Brooklyn-bryggerier. Tidsmessig var det nok også helt ideelt å etablere et mikrobryggeri da vi gjorde det, og vi hadde også et enestående grunnlag for å videreføre en tradisjon og en kultur som mange i vårt nærområde hadde savnet.

 Flere suksessfaktorer

– De historiske tradisjonene var åpenbart en suksessfaktor, men det alene var vel ikke nok til å skape suksess?

– Nei, det var flere ting som virket til vår fordel. Vi traff nok en trend i tiden som gikk på at man dreide det å drikke øl fra å være volumfokusert til å bli kvalitets- og smaksfokusert. Mange drikker kanskje ikke like mange alkoholenheter som før, men de er opptatt av smaken på en annen måte – og gjerne også kombinasjonen øl og mat.


Foto: Brooklyn Brewery

 

Samtidig fikk vi en fantastisk drahjelp gjennom internett og ulike sosiale medier. Da vi startet, hadde vi naturlig nok ikke det store markedsbudsjettet. Da betyr det utrolig mye å få drahjelp fra sosiale nettverk. Det fikk vi, og årsaken tror jeg ligger i at vi kom med en rekke smaksvarianter som markedet bokstavelig talt «tørstet» etter. Etter at man stort sett hadde drukket lys lager i årtier, var tiden nå moden for ulike typer IPA-er og andre smaksrike ølsorter, forteller Steve.

– Vi fikk en umiddelbar suksess med dette, og den ble lagt merke til. I all beskjedenhet vil jeg tro at vår suksess var med på å inspirere andre. Da vi startet, var det rundt 50 aktive mikrobryggerier i USA. I dag er det over 5000!

BB og E.C. Dahls

– Hva er så bakgrunnen for samarbeidet mellom Trodheims tradisjonsrike bryggeri E.C. Dahls og Brooklyn Brewery?

– Gjennom vårt samarbeid med bryggeriene Carlsberg og Ringnes har vi gjort flere spennende ting. Vi har bl.a. åpnet et bryggeri i Stockholm. At vi nå får muligheten til å samarbeide med et tradisjonsrikt og velrennomert bryggeri som E.C. Dahls er veldig spennende, fremhever Steve.

– Trondheims E.C. Dahls Bryggeri har spilt en sentral rolle i utviklingen av den norske pilskulturen, og danner et unikt fundament når det nå skal utvikles et bryggeri for fremtiden. Brooklyn Brewery vil samarbeide tett med de norske bryggerne ved Dahls for å utvikle og lansere nye spennende øltyper ved bryggeriet. Du kan kanskje si det er langt fra Brooklyn til Trondheim, men jeg føler at entusiasmen for godt øl er den samme begge steder! Derfor er vi veldig glade for å få være med på prosessen med å fornye dette tradisjonsrike bryggeriet, sier Steve Hindy.

ANNONSE