Sterk økning av plantevernmidler i dansk landbruk

Med de siste årenes fokus på de negative konsekvensene ved bruk av sprøytemidler i landbruket, skulle man kanskje tro at forbruket ville gå ned. Nå viser tall fra dansk landbruk gjengitt i avisen Politiken, at dette ikke er tilfelle.

Det er et stort paradoks med tanke på den betydelige interessen som eksisterer for økologiske landbruksprodukter i Danmark. Forbruket av økologiske produkter har også hatt en betydelig vekst både i dansk dagligvarehandel og i serveringsnæringen de siste årene. Nylig ble også anslaget for forbruket av økologiske produkter oppjustert av danske myndigheter.

For syv år siden var det bare 7 % av danske gulrøtter som inneholdt spor av giftstoffer fra plantevernmidler. I dag er dette tallet hele 47 %. For poteter er det tilsvarende tallet gått fra 0 til 23 %. Mer enn hver fjerde grønnsak inneholder i dag rester av plantevernmidler. En av årsakene til denne økningen mener man ligger i utfordrende klimatiske forhold. Fuktige somre fører til økt forbruk av sprøytemidler. Når dette er sagt, ligger innholdet av sprøytemidler i danske grønnsaker under gjennomsnittet for de øvrige EU-landene.

Kanskje vil dette bidra til å få flere til å velge økologiske alternativer. Statistikken viser i alle fall at forbruket av økologiske produkter øker år for å i det danske markedet.

ANNONSE