Fristende sjømat på Fiskens dag

6. mars er det Fiskens dag, og det markeres av mange med gode, sunne og velsmakende fiskeretter på menyen. Det er uendelig mye spennende å velge mellom, noe du bl.a. vil se av tilbudet i ASKO Serverings sjømatkampanje.

Det er ikke uten grunn at vi feirer fisken med en egen dag. I flere hundre år var fisk Norges viktigste eksportartikkel, og mange mener at det nettopp var fisken som skapte grunnlaget for nasjonen Norge.

I dag er sjømatnæringen blitt meget viktig for Norge, og alt tyder på at den vil få økt betydning i årene som kommer.

Enorm eksport

Norge er i dag verdens nest største sjømateksportør, og hele 95 % av sjømatproduksjonen eksporteres. Både produksjon og eksport har hatt en voldsom vekst de siste årene. I 2017 eksporterte vi sjømat for hele 94,5 milliarder kroner, noe som var en økning på 3 % fra året før.

Stabilt forbruk

I gjennomsnitt spiser hver og en av oss 23 kilo sjømatprodukter i året. Det er en nedgang i forhold til forbruket på 1960-tallet, men her er tallene ikke helt sammenlignbare. Det kommer bl.a. av at vi i dag forbruker mye mer filet-produkter enn tidligere. Sammenlignet med andre land har vi også et relativt høyt forbruk av fisk og sjømat, men potensialet for en betydelig vekst er helt klart til stede.

Ifølge Norges Sjømatråd spiser en gjennomsnittlig 8. klassing mer godteri enn fisk, og tre ganger mer rødt kjøtt enn fisk. Det er selvfølgelig et tankekors i en tid hvor riktig ernæring står høyt på agendaen.

Fantastiske muligheter

Selv om eksportverdien av norsk sjømat er høyere enn noen gang, er fremtidsutsiktene for sjømatnæringen svært gode. Ifølge prognosene for denne næringen, vil den bli en av landets viktigste, og bidra til eksportinntekter på hele 550 milliarder kroner i 2050.

Les mer om sjømatkampanjen her.

ANNONSE