Spiser også vi mennesker gress om noen år?

Gress er en viktig næringskilde for flere dyr. I fremtiden kan det også gjelde for oss mennesker. Danske forskere har nemlig funnet ut hvordan man kan utvinne protein fra gress.

Det er forskere fra DTU Fødevareinstituttet, sammen med kollegaer fra Aarhus Universitet, som har utviklet metoden. FødevareWatch melder dette.

Flere fordeler

Sammensetningen av aminosyrer i proteinet fra gress ligner på den som finnes i proteinkilder som soya, egg og myse. Den store fordelen med gress, er at produksjonen er langt mer bærekraftig. Gress er dessuten billig og lett å produsere mange steder. Det blir derfor hevdet at gress kan bidra til å mette verdens stadig økende befolkning.

Tjene penger som gress?

For å utvinne proteinet blir gresset kjørt gjennom en skrupresse; en maskin som skiller væske fra tørrstoff. Dermed får man to ulike deler som begge har unike egenskaper; en fiberrik del av tørrstoff, som kan gis til storfe. Fordelen med dette produktet, til forskjell fra vanlig gress, er at det får storfeet til å gi mer melk.

Den andre delen er en proteinrik væske, som kan behandles slik at proteinet blir omdannet til et tørket pulver. Proteinpulveret kan selges til en kilopris som er ca. ti ganger høyere enn om råvaren hadde blitt solgt som mat.

Energibarer

Intensjonen er å bruke proteinet som mat til mennesker istedenfor til dyrefor. Blant annet er det eksperimentert med å tilsette dette proteinet til energibarer. 

ANNONSE