Hygge viktigere enn smak for danskene

Smaken sitter i opplevelsen, og hygge og fellesskap er derfor viktigere enn den gastronomiske opplevelsen, viser en undersøkelse som tar for seg måltidsvanene til danskene. Dette viser seg bl.a. gjennom interessen for buffetrestauranter.

Undersøkelsen, Madindeks 2017, er gjennomført av Madkulturen, som er underlagt Miljø- og Fødevareministeriet. Resultatene er gjengitt av FødevareWatch.

Flere enn tidligere rapporterer at de spiser middag sammen med noen, men fellesmåltider er ikke for alle; 25 % oppgir at de spiser alene. 13 % av danskene foretrekker å spise alene, men hver fjerde av solospiser savner selskap under måltidet

Middag ute

En del av undersøkelsen handler om restaurantbesøk, og viser at det overordnet ikke har skjedd så store endringer i løpet av de siste ti årene. Rundt fem prosent av alle dansker spiser middagen ute på en gjennomsnittlig dag. Blant disse måltidene blir de fleste inntatt på kafé eller restaurant, langt færre spiser middag på fast-food-restaurant.

Buffetrestauranter

21 prosent av de spurte svarer at de foretrekker buffet når de skal spise ute, mens 63 prosent foretrekker à la carte-restauranter.

Undersøkelsen viser at det er en klar sammenheng mellom interessen for buffetrestaurant og utdannelse, inntekt og grad av urbanisering. Preferansen for buffetrestaurant er sterkest blant de som har grunnskole som høyeste utdanningsnivå; 35 prosent av disse foretrekker buffet, mens det bare er 15 prosent av de høyt utdannede som har samme preferanse. Tilsvarende mønster viser seg for lav og høy inntekt og bosted. I store og mellomstore provinsbyer i Danmark dukker det stadig opp nye buffetrestauranter.

I tillegg til at man får mye mat for pengene på buffetrestaurant, spiller måltidsopplevelsen inn som viktigere enn den gastronomiske opplevelsen.

– Hygge og fellesskap kommer før smaken, kommenterer Judith Kyst, direktør i Madkulturen. 

ANNONSE