– Rekrutteringsarbeidet må starte tidligere

+
Presidenten i Norges Kokkemesteres Landsforening, Helge Johansen.

– Vi er avhengige av at interessen for faget er høy, fordi det bidrar til å synliggjøre kokkeyrket for ungdom som skal velge seg en yrkeskarriere. NKL er opptatt av å være en aktiv bidragsyter i den sammenheng, og kokkelandslagene spiller en veldig viktig rolle i dette, sier presidenten i Norges Kokkemesteres Landsforening, Helge Johansen.

– Samtidig er NKLs 22 laug også engasjert i mange spennende prosjekter som har som mål å bidra til å heve fagets anseelse og øke rekrutteringen. Det jobbes godt ute i laugene, og de gjør en fantastisk fin innsats med å promotere alle mulighetene som åpner seg med et fagbrev som kokk.

Det arbeides også med aktiviteter som kan bidra til at elever allerede i 5. og 6. klasse kan få et godt inntrykk av kokkefagets muligheter.

Seniorene har bl.a. NM og Årets Kokk, og jeg er veldig glad for samarbeidsavtalen med Bocuse dÓr Norge som gjør at vi nå får arrangert disse konkurransene hvert annet år, fremhever Johansen.

– Det sørger for at disse arrangementene får den oppmerksomheten de fortjener.

For øvrig mener jeg konkurranser er viktige både for bredde og elite. Jeg tror også at konkurranser er med på å gjøre kokkeyrket mindre avskrekkende for mange foreldre! Mange foresatte har ofte en litt forutinntatt holdning til hva dette flotte yrket er.

Young Chef

– En annen viktig arena for unge i faget, er Young Chef. Dette er et faglig fellesskap for de med fagbrev som er under 25 år. Vi har nylig gjennomført en Young Chef-samling hvor alle rekrutteringsansvarlige i laugene var med. For øvrig har vi også en egen rekrutteringsansvarlig i NKL-styret, forteller Johansen.

– Vi tror dette er en riktig vei å gå, og derfor har alle de fem nordiske landene nå med en Young Chef-ambassadør som observatør i styret i Nordisk Kjøkkenchef Federation, (NKF).

Dette er en god satsing på de unge som er på vei inn i bransjen. Samtidig er det et tankekors at mye av utfordringen med en stor underdekning av kokker kunne vært unngått – dersom kokkene hadde jobbet tre år lenger på kjøkkenet før de gikk over til andre oppgaver.

Større synliggjøring

– Kokkefaget har en nær tilknytning til en rekke fag og bransjer – for eksempel kultur, landbruk og fiskeri. Styret i NKL er opptatt av at vi skal få til en større formalisering av dette, for eksempel gjennom forpliktende samarbeid med Kulturdepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet. I den sammenheng mener jeg det er mye å hente på å se hva danskene har gjort. De bruker bl.a. kokkelandslaget aktivt når danske myndigheter skal ut og promotere danske råvarer og danske virksomheter. Det ligger en veldig kraft i dette, og det er det en økende forståelse for – også hos norske politikere.

Nordisk samarbeid

– Ellers er det viktig for meg å få frem at vi i NKL har mye glede og nytte av det nordiske samarbeidet i NKF – hvor Kristine H. Hartviksen nå er nordisk president.

Vi har flere fellesprosjekter, og vi opptrer som en felles enhet bl.a. overfor WACS, World Association of Chefs' Societies. 

Samfunnsansvar

– Jeg har i alle år trivdes veldig godt med yrket mitt. Det gir så mye glede å jobbe i et kjøkken! Dette mener jeg er et sentralt budskap å få frem, og jeg tror det kan bidra til å få flere inn som lærlinger.

– I tillegg til dette mener jeg det er nødvendig at NKL viser samfunnsansvar, og at vi er en forening det legges merke til – bl.a. når det gjelder bærekraft. Det er et mål at vi skal fremstå som en forening som gjør nytte både for bredden og for eliten. Dette er nødvendig om vi skal klare å rekruttere flere medlemmer fra kantiner og hotellkjøkken. Og jo flere medlemmer vi får, jo sterkere blir vi, understreker Johansen.

– En oppmuntring i den forbindelse, er støtten fra våre samarbeidspartnere og sponsorer. Vi opplever for tiden en økende pågang av virksomheter som ønsker å støtte opp om NKL og det arbeidet vi driver. Det er positivt for foreningen, og ikke minst for de prosjektene vi driver for å øke rekrutteringen til faget.

ANNONSE