Lager proteinpulver av torskehoder

Bare man blir kvitt fiskesmaken, kan fiskeavskjær som i dag brukes til dyrefôr, bli langt mer lønnsomt å bruke som kosttilskudd. Forskere er på saken.

Det er det næringsrettede forskningsinstituttet Nofima som melder om dette. Forskerne ser på nye muligheter for å utnytte restråstoffet fra fisk, det vil si det som er tilbake etter at den spiselige delen av fisken er fjernet, deriblant hoder og rygger. I dag går mye av restene til fôr.

Lønnsomt proteinpulver

Proteinpulver har blitt et populært kosttilskudd, og betalingsviljen er stor blant forbrukerne.

– Et raskt nettsøk avslører at det i dette markedet i dag ikke er uvanlig med priser på over 400 kroner kiloen for ulike proteinpulver, sier forsker Audun Iversen, som er i gang med å se på hvor mye disse biproduktene kan være verdt.

– For produsentene er det selvsagt snakk om lavere priser, men dette viser litt av det verdiskapingspotensialet som ligger i restråstoffet.

Ifølge forskerne er det ingenting i veien for at proteinpulver kan være produsert av fisk.

Vil fiskelukt og -smak til livs

– Problemet med fiskebaserte produkter er at forbrukere i Vesten ikke virker spesielt begeistret for fiskelukt og fiskesmak. Vi jobber derfor med metoder for å fjerne fiskesmaken, opplyser forsker Jan Arne Arnesen i Nofima.

– Jo ferskere råstoffet er, jo enklere er det å hente ut proteiner fra fiskekjøttet uten at det smaker fisk. Den litt dårlige fiskesmaken eller fiskelukta har lett for å følge med hvis fisken er litt gammel, forklarer han.

Ryggene er mest lovende

– Så langt kan det se ut for at det er lettere å få nøytral smak av avskjær fra muskelen i fiskeryggene enn fra fiskehodene. Vi har foreløpig kun testresultater å vise til, og må gjøre mange flere forsøk før vi kan konkludere, sier Arnesen.

Han sier at de absolutt beste resultatene til nå er hentet fra villfanget og nyslaktet torsk. Et annet viktig spørsmål er om smaken på proteinet påvirkes av hva slags mat fisken har spist.

ANNONSE