Sterkt asiatisk nærvær under kaffe-VM

Det er en betydelig økning i interessen for spesialkaffe verden over, noe som var tydelig under World of Coffee i Budapest tidligere i år. Dette er en internasjonal kaffemesse som arrangeres av Specialty Coffee Association, SCA.

I år samlet den 2350 utstillere/virksomheter fordelt på 234 stands. I forbindelse med messen ble også årets kaffe-VM arrangert.

Spesialkaffe

En interessant observasjon på årets messe er at spesialkaffen er på full fart inn i mange asiatiske markeder. Det gir et sterkere fokus på hva som skal til for å frembringe høykvalitetskaffe – både i henhold til plantekultivering og behandlingen av kaffebønnene etter innhøsting. Dette påvirker kvalitetsstandarder i asiatiske land med stor kaffeproduksjon – som Vietnam – og det gir ringvirkninger i «nye» produksjonsland som Kina.

Samtidig er det tydelig at et økende antall forbrukere i mange asiatiske land ønsker høykvalitetskaffe. Messen hadde da også et stort antall besøkende fra Asia. De gode resultatene som de asiatiske deltakerne i VM oppnådde, sier også noe om spesialkaffens økende popularitet.

Fem klasser

Det konkurreres i fem klasser: World Cup Tasters, The World Latte Art, World Coffee in Good Spirits, World Brewers Cup og Cezve/Ibrik Championship. Den siste klassen ble introdusert av SCA i fjor, og er en konkurranse som går på å tilberede sterk kaffe på tradisjonelt vis – derav navnene Cezve og Ibrik som er betegnelser på kjelene som brukes til dette.

Vinnerne

World Brewers Cup: Chad Wang (Taiwan)

World Latte Art Championship: Arnon Thitiparasert (Thailand)

World Coffee in Good Spirits Championship: Martin Hudak (Slovakia)

World Cup Tasters Championship: Lok Chan (Hong Kong)

Cezve/Ibrik Championship: Karthikeyan Rajendram (UAE)

Pris til norsk prøvebrenner

Dessverre ble det ingen norske topp-plasseringer i mesterskapet denne gang. Men på messen fikk et norskutviklet produkt mye oppmerksomhet.

Røst Coffee Roaster ble tildelt Best New Product i klassen Technology. Vi gratulerer brødrene Trond og Sverre Tangen Simonsen som med dette har fått en prøvebrenner i verdensklasse.

ANNONSE