Ingen spor etter ulovlig medisinbruk

+
Mattilsynets rapport om fremmedstoffer i animalske produkter viste minimalt med funn over grenseverdi.

Mattilsynet har tatt prøver av norske landdyr og animalske produkter; ingenting tyder på ulovlig bruk av legemidler eller andre stoffer. De få funnene av fremmedstoffer er tolket som naturlige og tyder ikke på ulovlig medisinbruk.

Som en del av Mattilsynets overvåkingsprogram ble det i 2015 tatt 4118 prøver. I én prosent av prøvene ble det funnet rester av legemidler eller forurensende stoffer i mengder som var over grenseverdiene. Disse enkeltfunnene ble fulgt opp av Mattilsynet. Analysene tydet ikke på ulovlig bruk av legemidler eller andre stoffer.

Fremmedstoffprogrammet

Fremmedstoffprogrammet er et overvåkings- og kartleggingsprogram som har pågått siden 1985. I Fremmedstoffprogrammet innhentes prøver fra norske landdyr, melk, egg og honning. Landdyrene som omfattes av programmet er storfe, gris, småfe, fjørfe, hest, oppdrettsvilt og vilt. Prøver av viltlevende dyr (elg, hjort og rådyr) blir tatt for å undersøke tungmetallnivåer i disse artene.

Importprogrammet 

Mattilsynet gjennomfører også kontroll av fremmedstoffer i animalske næringsmidler som importeres fra land utenfor EØS. Overvåkingen omfatter forbudte stoffer og vekststimulerende stoffer, legemidler, og forurensende stoffer i kjøtt og honning.

Det ble ikke funnet overskridelser av grenseverdier i de analyserte importverdiene i 2015. 

ANNONSE