Bærekraftig lakseoppdrett i Oslo sentrum?

Konseptet for bærekraftig lakseoppdrett er laget av arkitekten Anders Haagaas Grinde, som har fått «DOGA-merket nykommer» i 2017 for ideen.

Grinde mener lakseoppdrett kan bli kortreist og bærekraftig, og juryen skriver i sin vurdering at de virkelig håper at prosjektet hans kommer til å lykkes. 

Dekker laksekonsumet i Oslo

Konseptet heter FISH, og er inspirert av urban og bærekraftig matauk. Det landbaserte anlegget som Grinde ser for seg, skal ligge på Grønlikaia i Oslo, i buffersonen mellom den planlagte fjordbyen og byens siste industrihavn.

Anlegget inneholder alle produksjonsfaser, fra klekkeri til slakteri, og er skalert for å kunne tilfredsstille byens årlige konsum av laks.

Juryens vurdering

«Her er det mange gode ting å trekke frem: besøkssenteret, som vil være med på å gjøre lakseproduksjon transparent og spennende, arkitekturen, som overbeviser i sin ambisjon om å bli en egen attraksjon, og den miljømessige dimensjonen med kortreist mat og smittefri produksjon. Dette er rett og slett overbevisende og veldig spennende,» står det i jurybegrunnelsen.

DOGA-merket nykommer

Merket erstattet i år prisen «Unge talenter», og deles ut for å løfte frem og synliggjøre studenter og nyetablerte innen design- og arkitekturfaget. 

– Juryen var imponert over årets søknader. De er gjennomarbeidede, favner vidt og holder høy kvalitet. Dette er utøvere som vil sette sitt preg på bransjen i mange år fremover, sier Caroline Olsson, som er prosjektleder for DOGA-merket nykommer.

Design og arkitektur Norge (DOGA) er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, og fasiliterer samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimenterer med nye løsninger og formidler innsikt og læring.

ANNONSE