Vaniljemangel gir prishopp

Klimaendringene innvirker på mange forhold, og et ustadig vær med et økende antall sykloner, tyfoner og orkaner skaper mange utfordringer i flere deler av verden – ikke minst for landbruket. Mange av verdens kaffebønder har sett konsekvensen av dette gjennom reduserte avlinger i flere år, og årets europeiske vinproduksjon ser ut til å bli 8 % lavere enn i 2016. Nå er også verdens vaniljeproduksjon hardt rammet – noe som bl.a. påvirker store iskrem-produsenter.

Selv om et syklonen Enwao gjorde store skader på Madagaskars jordbruksproduksjon i februar – Madagaskar dyrker rundt 80 % av verdens vanilje – er det ikke bare dårlig vær som er årsaken til prisoppgangen på vanilje.

Rene råvarer

I mange år foretrakk store matvarekonsern å benytte vanillin i produksjonen fremfor vanilje fordi dette er et vesentlig rimeligere råstoff. Konsekvensene av det, var at vaniljedyrkingen ble redusert – rett og slett fordi det ikke var lønnsomt. Vaniljeproduksjon er i tillegg ekstremt arbeidskrevende, bl.a. fordi det krever hånd-pollinering.

Så endret markedet seg. Forbrukerne ønsket i større grad naturlige råvarer som ingredienser – bl.a. i iskrem. Utfordringen var at etterspørselen steg raskere enn produksjonsveksten. Det tar 4 til 5 år fra vaniljen er plantet til den kan høstes. Konsekvensen ble at vanilje fra Madagaskar tidligere i år kostet 10 ganger mer enn for 5 år siden. Så kom altså uværet i februar... Det vil garantert gi ytterligere prisøkning.

ANNONSE