Ærlig matlaging på Sæter gård

Noen kilometer nord for Kongsvinger festning ligger Sæter gård, der Politihøgskolens utdanningssenter Kongsvinger holder til. Her skal hardt-trenende politi- og forsvarspersonell fôres det ypperste av nærings- og smaksrik kost, flere ganger om dagen.

Politistudentene og beredskapstroppen trener her, og det gjør også noen av Forsvarets elitesoldater. Men også andre statlige etater får bruke de mer sivile fasilitetene på Sæter gård, når anledningen byr seg. Det gjør også områdets kommuner, fra begge sider av grensen.

Faktisk håndterer utdanningssenteret 30.000 dagsgjester og 26.000 overnattingsdøgn årlig, noe som gir kjøkkenmannskapet travle dager sommer som vinter. Med en kjøkkenstab på kun fem kokker og to lærlinger er det derfor en imponerende bedrift å få kabalen til å gå opp.

– Det er ikke uvanlig med over 400 gjester til lunsj, sier kjøkkensjef Gert-Inge Glåmmen, noe som betyr flere bordsettinger i den moderne kantinen med plass til 220.

– Slik får vi vist hva vi kan, og målet er at alle skal være fornøyde!

Selvhjulpent kjøkken

– Med noen få unntak lager vi all maten selv. Her lager vi flere varianter av skinke, her lager vi smaksrike påleggspølser, og her røyker vi mat i vårt eget røykeri. Det hender også at vi får inn hele dyr, slik at vi får dratt nytte av alle stykningsdelene, forteller kjøkkensjef Glåmmen.

– Dessuten gir det å jobbe med hele dyr – som elg eller gris – en egen innsikt i matfaget. Som del av en utdanningsinstitusjon har vi selvsagt lærlinger på kjøkkenet, og for dem er denne innsikten ekstra nyttig. 

Gode vaner

På tunet på gården ligger det et stabbur, og i stabburets andre etasje ligger det en liten festsal. Her feirer alt fra Forsvarets sanitet til politiets pensjonistforbund, når det er tid for slikt. Da stiller Glåmmens mannskap med de lekreste retter, gjerne 4-retters middag eller grillbuffet.

Men selv om kjøkkenet på Sæter har store og varierte gjestekategorier, er det de «operative gjestene» som setter standarden for næringsinnholdet.

– Som «skolekjøkken» for politistudentene ser vi det som vår oppgave å formidle gode spisevaner. Derfor komponerer vi inn grønnsaker i de fleste retter, og derfor bruker vi faktisk 4–5 paller med grønnsaker i uken!

– Når beredskapstroppen er her, starter de gjerne dagen med en mil lang løpetur. Da sier det seg selv at også frokosten blir svært viktig. Dessuten må lunsjen tilføre kroppen tilstrekkelig med proteiner for lange treningsøkter. Slik går det mye i salat, erter og linser.

Faktisk er lunsjen på mandagene blitt helt kjøttfri. Det er også et miljøvalg som vi har tatt, erklærer kjøkkensjefen.

Viktig aktør

Med sine 60 ansatte er utdanningssenteret en av de større arbeidsgiverne i Kongsvinger-regionen.

– Som en stor aktør ønsker vi å tilføre regionen det vi kan. Det gjelder også på matområdet. Derfor samarbeider vi med Veikåker gård når det gjelder frittgående gris, og får lokale grønnsaker via Bama, avslutter kjøkkensjef Gert-Inge Glåmmen.

ANNONSE