Mindre antibiotika-resistens i mat og dyr i 2016

+
Karen Johanne Baalsrud, direktør i avdeling Planter og dyr i Mattilsyne

Bruken av antibiotika til dyr og mengden resistente bakterier i mat i Norge er redusert i 2016. Det viser årets NORM-VET rapport, utarbeidet av Veterinærinstituttet på oppdrag fra Mattilsynet. Rapporten som tar for seg bruken av antibiotika i landbruket og bekrefter at det fremdeles er en unikt god status i Norge.

- Antibiotika-resistente bakterier i dyr og matvarer er generelt et begrenset problem i Norge, og funnene i årets rapport er en bekreftelse på at problemet hovedsakelig må bekjempes i fellesskap med andre land. Import og global handel kan være en utfordring, sier Karen Johanne Baalsrud, direktør i avdeling Planter og dyr i Mattilsynet.
- Det at vi finner lavere nivåer av resistente bakterier i norskprodusert mat er en bekreftelse på at tiltakene både myndighetene og næringene har satt i gang fungerer, og må videreføres, sier Baalsrud.

Viktig med kjøkkenhygiene

Det finnes alltid en risiko for at rått kjøtt kan inneholde bakterier eller andre smittestoffer, men det er liten sannsynlighet for å bli smittet gjennom mat hvis man håndterer den riktig. Vi minner om at det er viktig å skille rått kjøtt fra andre matvarer, vaske knivene etter å ha skåret i kjøtt og å vaske hendene godt.

Funn av resistente bakterier i ost og sjømat

Årets rapport viser funn av resistente bakterier i ost. Rapporten bekrefter antagelsen om at forekomsten av antibiotikaresistente bakerier i pasteuriserte oster er lavere enn i upasteuriserte oster. Videre viser rapporten at det er mer antibiotikaresistente bakterier i upasteuriserte importerte oster. Dette viser at i Norge, som har lav forekomst av resistente bakterier, også har lavere forekomst av resistens i norskproduserte produkter.
Funnene er små og bør ikke dramatiseres, men viser at enkelte produkter har høyere risiko enn andre. Dagens kostråd om at barn, gravide og personer med svekket immunforsvar ikke bør spise upasteurisert oster gjelder fortsatt. Mattilsynet vil følge opp funnene og vurdere om det er behov for å teste flere oster i regi av NORM VET- programmet, sier Baalsrud.

ANNONSE