Matbransjen – et forbilde for forbrukere
I september signerte 42 bedrifter fra matindustri, serveringsbransje, primærnæring og dagligvare tilslutningserklæringer til den historiske bransjeavtalen om å redusere matsvinn. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen takket bedriftene for engasjementet og lederskapet de utviser.
Bransjeavtalen, som representerer hele verdikjeden, setter som mål at det samlede matsvinnet i Norge skal reduseres med 50 prosent innen 2030. Avtalen ble signert i juni.
– Vi må samarbeide sånn at ingen har noe å vinne på å forskyve matsvinnet lenger frem eller lenger bak i matkjeden, sa klima- og miljøministeren i den forbindelse.
Fantastisk oppslutning
For hver enkelt bedrift er det frivillig å ta del i samarbeidet. 26. september var de store dagligvarekjedene og en rekke andre store norske bedrifter samlet hos Klima- og miljødepartementet.
– Det er en stor dag. At så mange ønsker å slutte seg til avtalen så kort tid etter, er helt fantastisk. Det viser at matbransjen ser stor verdi i samarbeidet, sa Helgesen til de fremmøtte bedriftene.
Matbransjen – et forbilde for forbrukere
Videre takket han dem for engasjementet og lederskapet de utviser.
– Som aktører i matbransjen er dere viktige fordi dere spiller en viktig samfunnsrolle, men dere er også viktige fordi dere har en viktig opplysnings- og oppdragereffekt.
Helgesen bemerket at det store engasjementet trolig vil gjøre det lettere å utvikle erfaringer og inspirere hverandre til kreativitet og nye tiltak i kampen mot matsvinn.
Betydning for serveringsbransjen
Bedriftene som slutter seg til avtalen forplikter seg til å kartlegge og rapportere matsvinnet i egen bedrift. På bakgrunn av dette skal bedriften gjennomføre tiltak for å redusere matsvinn, både i egen bedrift og gjennom samarbeid på tvers av verdikjeden. Arbeidet koordineres av bransjeorganisasjonene, i serveringsbransjen leder Matvett prosjektet KuttMatsvinn2020.
NorgesGruppen deltar
NorgesGruppens selskaper går inn for å halvere matsvinnet allerede innen 2025. Konsernsjef Runar Hollevik var til stede for å signere tilslutningserklæringen på vegne av selskapene som er eid av NorgesGruppen, deriblant ASKO. I tråd med klima- og miljøministerens budskap sier han at serveringsbransjen kan gå foran som et godt forbilde for forbrukeren.
– For eksempel har mange jobbet med tilpassede porsjonsstørrelser. At vi ikke skal kjøpe inn eller forsyne oss med mer mat enn det vi ønsker å spise, er noe vi forbrukere kan lære av. Jeg tror vi i hele verdikjeden kan bli bedre på å utnytte fullt brukbar mat istedenfor å kaste den.
Runar Hollevik forteller at oppslutningen til KuttMatsvinn2020-prosjektet er større enn de hadde sett for seg, og avslutter med en oppfordring til serveringsbedriftene som ennå ikke har meldt seg på:
– Matsvinn-reduksjon et betydelig ansvar vi har sammen, og vi ønsker alle bedrifter med!