Gaustatoppen: En spektakulær naturopplevelse

SMAK besøkte Gaustatoppen Turisthytte et par dager før den populære Nattevandringen gikk av stabelen. Det er andre året på rad at dette arrangeres i regi av Norad, Den Norske Turistforening og Tinn Kommune. Da vi var på besøk, var ASKO godt i gang med vareleveringen – med god hjelp av innleid helikopter!

Å få varene opp til hytta på nærmere 1850 meter, byr naturlig nok på enkelte utfordringer. Det hjelper selvfølgelig med et helikopter, men selv det kan ikke hamle opp tåken som kom snikende en halvtime etter vi nådde toppen.

Opplevelse

Men la nå endelig ikke det skremme deg fra å ta turen til toppen av dette fjellet hvor du på en klar dag kan se en sjettedel av Norge.

Gaustatoppen ble for øvrig besteget første gang i 1810, og turisthytta like under toppen ble bygget i 1893. Selv om forholdene slik sett lå godt til rette for turisme, var dette i mange år en umulighet pga. Forsvarets tilstedeværelse.

Tidlig på 50-tallet ble det klart at Gaustatoppen lå strategisk til i forbindelse med utbyggingen av de militære radio- og kommunikasjonssystemene. NATO var opptatt av Norges strategiske rolle i det nord-atlantiske etterretningsarbeidet, og sa ja til bygging og finansiering av et stort forsvarsanlegg inne i fjellet.

I forbindelse med dette ble det også bygget en bane inne i Gaustatoppen som frakter deg 1050 meter oppover – etter du har kjørt en trikk 850 meter innover i fjellet! I dag er det mulig for alle å oppleve dette. Det er en spennende opplevelse som absolutt kan anbefales!

Vafler – i mengder

Vel fremme på toppen treffer vi Ann Kristine Karlsson og Jorunn Karlberg Tveiten som bestyrer turisthytta.

– Det er litt travelt i dag! Vi har en solid varelevering som skal på plass. I fjor hadde vi 5000 besøkende i forbindelse med nattevandringen. I år har vi tatt høyde for noen flere, forteller Jorunn.

– Hvordan har utviklingen i besøket på turisthytta vært de siste årene?

– Vi har hatt en utrolig fin økning! Vi ser også at sesongen strekker seg lenger. Det gir seg selvfølgelig utslag i økt omsetning. Det går noen tusen vafler i uka, sier Jorunn.

– Hva tror dere er årsaken til den fine økningen i besøket?

– Jeg tror det er flere sammenfallende årsaker, sier Ann Kristine.

– For det første er stadig flere blitt klar over at det nå er mulig å ta turen hit opp. For det andre har det vært mye interesse rundt den fantastiske banen som går inne i fjellet og som mange også ønsker å oppleve. I tillegg til dette har vi også merket en økende interesse for det å gå i fjellet – spesielt hos unge mennesker. Det er rett og slett blitt mer populært å komme seg ut på tur.

Oppgradert

Kunne du tenke deg å overnatte på turisthytta, er det også en mulighet. Den har 10 tilgjengelige sengeplasser. Hytta er oppgradert og utvidet noe de senere årene. Bl.a. er serveringsfasilitetene blitt større. Det gjør det mulig å gjennomføre spesielle arrangementer.

– Det er ikke så lenge siden vi hadde champagne-frokost her for et selskap, forteller Jorunn.

Fin tur

Vil du gå til toppen, er det rundt 4,5 kilometer fra parkeringsplassen på Stavsro til du er fremme. Tidsmessig tar det rundt to og en halv time for de fleste. Og er du fornøyd med å gå når du kommer til toppen, så kan du altså ta banen ned.

For øvrig er Tinn et flott område for fine naturopplevelser. Kommunen har satset mye på å legge til rette for turismen, og det har bl.a. ført til en storstilt hyttebygging i området.

Er du interessert i å utforske mulighetene for flotte naturopplevelser i dette området – som for øvrig også gir en fin inngang til Hardangervidda – finner du mye informasjon på visitrjukan.no

Kunne du tenke deg å overnatte på Gaustatoppen turisthytte, anbefales det å reservere plass på forhånd. Det kan du gjøre på gaustatoppen.dnt.no.

ANNONSE