Sterk turistvekst krever flere faglærte

+
Norsk reiselivs konkurransekraft er helt avhengig av at vi får på plass en bedre yrkesfagutdanning, mener NHO. Illustrasjonsfoto.

Norge forventer turistvekst. Samtidig har 6 av 10 reiselivsbedrifter et udekket kompetansebehov, viser NHOs kompetansebarometer som ble lansert i forrige uke.

652 reiselivsbedrifter har svart på spørsmål om hvilke fagområder, utdanningstyper og utdanningsnivåer bedriften har behov for de neste fem årene. 58 prosent av bedriftene oppgir at de har et udekket kompetansebehov.

Et trygt karrierevalg

– Sterk turistvekst fører til at reiselivet trenger flere folk. Norge er i ferd med å bli et turistland og det gjør at en jobb på et hotell eller i en opplevelsesbedrift har blitt et trygt karrierevalg. Norsk reiseliv trenger mange flere ansatte hvis vi skal klare å ta imot, og skape gode opplevelser, for alle de turistene som kommer til Norge de neste årene, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv på NHOs nettsider.

Skriker etter faglærte kokker og servitører

42 prosent av reiselivsbedriftene svarer at de har tapt kunder eller markedsandeler som følge av et udekket kompetansebehov.

– Norsk reiselivs konkurransekraft er helt avhengig av at vi får på plass en bedre yrkesfagutdanning. Hoteller og restauranter over hele Norge skriker etter flere faglærte kokker og servitører spesielt, som har kunnskap om norske råvarer. Nå har verden fått øynene opp for Norge. Da må vi sørge for at vi har nok folk, og den nødvendige kompetansen til å ta imot turistene, sier Krohn Devold.

6 av 10 bedrifter oppgir at de har behov for folk med yrkesfaglig videregående opplæring, mens 4 av 10 etterspør fagskoleutdannede.

 

ANNONSE