Lek med iskrem!

Storparten av årets iskremnyheter ble lansert allerede februar, men det er nå i sommer det spennende is-sortimentet virkelig får bein å gå på.

Også innenfor iskrem-kategorien peker det seg ut aktuelle trender.

Less is not more

– Jo mer tilbehør, desto bedre, sier Tom Cato Malmer, kategorisjef for iskrem i NorgesGruppen.

Han sikter til trenden med overlessede iskrem-kreasjoner, og som så ofte kommer trenden opprinnelig fra USA. Trendanalytikere spådde ved inngangen til 2017 at sunnhetsbølgen ville få sitt motsvar i såkalte «iskremeksplosjoner» – svære kaloribomber av iskrem overlesset med diverse topping.

– Nå tør gjestene å toppe isen med annet enn sjokoladepulver og tutti frutti. Det er jo for eksempel noen som har tilbudt sprøstekt bacon som strøssel til softisen, i tillegg til mye annet rart. Flere utfordrer den tradisjonelle iskremen, vi ser at det eksperimenteres veldig mye mer. Den største utfoldelsen har vært synlig først og fremst i de store byene.

Is med en signatur

Nye trender er imidlertid ikke forbeholdt nisjene. Is i kombinasjon med bakverk blir presentert som et nytt konsept hos Hennig-Olsen Is, som bruker betegnelsen «hamburgerisen». Burgerisen følger ingen bestemt oppskrift – også her er det bare fantasien som setter grenser for topping, tilbehør og smakskombinasjoner.

Et utsalgssted kan bruke kuleis eller softis som base, for deretter å sette sitt særpreg på produktet ved å bruke isen i litt utradisjonelle, men samtidig enkle løsninger som faller i smak hos forbrukerne.

– Dette serveringskonseptet er aktuelt innen alle segmenter av horeca-markedet, sier Malmer.

– For øvrig ser vi at is i større grad enn tidligere selges året rundt. Klimaet har nok hatt betydning for at is-sesongen er utvidet. Og når det gjelder softis, øker fersk softis mer enn den frosne varianten.

Naturlige smaker

Trendbilder er gjerne preget av kontraster. Som en motvekt til iskrem-eksplosjonene, er det en tydelig interesse for naturlige råvarer og smaker. Dette viser seg ikke minst hos lokalprodusentene. Vil du ha noe spesielt på menyen, kan de små iskremprodusentene være et godt valg.

Kulinaris er en liten iskremfabrikk på Kolbotn, som i år har fått et bredere sortiment hos ASKO Servering. De nye smakene inkluderer skogsbæriskrem, kirsebæriskrem, pistasjiskrem, brunostiskrem, i tillegg til rabarbrasorbet.

Iskremgarden produserer iskrem på Jæren, og leverer til ASKO-kunder over hele Norge. Produksjonsmåten er spesiell; isen er laget av fersk råmelk som blandes med fløte. Det er en kompakt is med lite luft og mye smak. Les artikkelen fra da SMAK besøkte Iskremgarden hjemme på gården i 2016.

I slutten av mai fikk ASKO Midt-Norge og ASKO Nord en ny leverandør innen iskrem-kategorien; Arktis gelato forener italiensk tradisjon med nordnorsk håndverk fra Lofoten. Den lokale produsenten leverer både gelato, sorbet og softis.

Hennig-Olsen har for øvrig innført ekte vanilje fremfor vanillin i sin «Vanilje fløteis», slik at den er i samsvar med europeiske standarder for betegnelser på ulike typer is. Dersom «kunstige aromaer» brukes, må produktet benevnes f.eks. «fløteis med vaniljesmak».

– Vi ønsker at vår kuleis skal ha den beste isen, med de beste råvarene, av den ypperste kvalitet og samtidig oppfylle kravene i «Euroglaces Code for Edible Ices», uttaler Hennig-Olsen.

Småis er størst

Selv om det foregår mye spennende rundt kuleisen, er småis fremdeles kategorien med størst omsetning hos ASKO Servering. Årets nyheter innen småis fra Hennig-Olsen er for øvrig kroneis med peanøtter, sjokolade og karamell, DUGG yoghurtis med bringebær og jordbær og DUGG sorbet med appelsin og eple.

Nye kuleis-smaker

Hennig-Olsen tilbyr totalt 27 smaker innen kuleis-kategorien, og syv av dem er nyheter i år. Iskremnyhetene er salt karamell, nøtteblanding, mint og «monster» – en barnevennlig lilla vaniljeis iblandet cookies med sjokoladebiter. En fjerde nyhet er sesongsmaken «grønn te» – en litt mer spesiell is med en mild smak av grønn te, i tillegg til sitron og ingefær. Denne isen har et bredt spekter av bruksområder – fra forrett via mellomrett til dessert og kalde drikker.

Sorbet-sortimentet til ASKO Serverings hovedleverandør på is har fått selskap av sitronsorbet og appelsinsorbet. Også disse fungerer utmerket som base i kalde drikker.

De mest populære isene

Her ser du lister over de fem mest populære småisene og kuleisene fra Hennig-Olsen:

Topp-5 småis

1. Daim Balltop 


2. Soft Shake Sjokolade 


3. Krone-is Jordbær 


4. Krone-is Sjokolade 


5. Krone-is Oreo  

Topp-5 kuleis

1. Vanilje

2. Sjokolade

3. Oreo


4. Sjokolade Brownie

5. Pistasj 

ANNONSE