Kafé F15 på Jeløy med hemmelig suksessoppskrift

– Alby-kringla er signaturretten vår. Den er farlig god, og krever opptil flere joggeturer i etterkant for å gjenopprette vektbalansen, spøker Mette Grobstok Andersen, som sammen med Toril Hellebergshaugen eier og driver Kafé F15 på Alby gård i Moss.

SMAK er atter en gang på reise. Denne gangen går turen til Søndre Jeløy og Alby gård, sistnevnte kanskje bedre kjent som åsted for den legendariske 50-åringen Galleri F15. Nevnte Alby-kringle er kanskje like legendarisk, og bakes fremdeles etter Ellen Brandstrups danske og hemmelige oppskrift.

Mer enn en heltidsjobb

Både Mette Grobstok Andersen og Toril Hellebergshaugen startet sine F15-karrierer som kafe-ansatte, en gang mot slutten av forrige århundre. På tidlig 2000-tall følte begge at det var høy tid med litt høyere lønn, og sjefen ble prompte konfrontert. Sjefen parerte med et mottilbud: «Overta kafeen, så kan dere bestemme lønnen selv…»

Som tilbudt, så gjort. Andersen og Hellebergstuen overtok driften i 2004, og siden har det gått slag i slag.

– Det har nok blitt mer enn en heltidsjobb, men vi stortrives både som kolleger og kafe-eiere.

Strålende omgivelser

Kafé F15 byr både på lyst og trivelig innemiljø, og en uteservering i vakre omgivelser. Inne brukes veggene som utstillingsplass for galleriet. Ute kan du – over et måltid – holde øye med sjøen og vulkanøya Revlingen, og bilfergene som uavlatelig bringer sine passasjerer mellom øst og vest.

Selve Alby gård kan spore sine aner til vikingtiden. Legenden sier at birkebeinerne og ribbungene gikk hverandre på klingen på sjøen nedenfor gården, i år 1221. Selv om dagens hovedbygning er relativt moderne i sammenhengen – den stammer fra 1866 – finnes det flere elementer som går lenger tilbake i tid.

– Jeløya er et fantastisk turområde, med Alby gård som et strategisk midtpunkt. Alt fra badegjester til turgåere til hundeluftere til galleribesøkere er stamgjester, opplyser Andersen, og legger til at helgebesøket gjerne ligger på rundt 2000, sommer som vinter – og enten galleriet holder åpent eller ikke.

Meny for enhver lommebok

Menyen på Kafé F15 byr på alt fra herregårdslunsj til rundstykker med ost og skinke. Kaker er alltid populære; ikke minst den allerede nevnte kringla. Supper og lapskaus er også sikre vinnere.

– Det er viktig at menyen treffer bredt. Derfor satser vi også sterkt på glutenfritt og vegetariske retter. Vi vil at flest mulig skal kunne spise mat hos oss.

Ved siden av kafeen arbeider Andersen/Hellebergshaugen med en omfattende cateringvirksomhet. Cateringkjøkkenet ligger et steinkast unna hovedhuset, i landhandelen, som kollegene også driver.

– Vi mangler ikke arbeidsoppgaver, humrer Andersen. 

God arbeidsplass

Kafeen sysselsetter omkring 12 årsverk, fordelt på rundt 30 ansatte. I tillegg kommer vikarer til høysesongen. Kafé F15 er en populær arbeidsplass, der ansatte gjerne beholder sine deltidsengasjement selv om man jobber heltid andre steder.

– Her jobber både arkitekter og tannlegeassistenter, som ikke helt vil slippe taket på kafeen. Og det ser vi som et kvalitetsstempel, avslutter to fornøyde arbeidsgivere.

ANNONSE