Den gode isen fra Jæren

Det er utrolig nok vindstille den formiddagen vi kjører inn på tunet til Waldeland gård på Jæren. Solen skinner, og kyrene beiter fredelig i det vakre og fruktbare Jær-landskapet. Ole Morten Waldeland ønsker velkommen, og spør om vi vil se på iskremproduksjonen før vi tar en runde på gården.

Ole Morten og kona Grete Waldeland Høiland er nemlig også iskremprodusenter. I år kan de to feire 10-års jubileum for denne delen av virksomheten ved gården, og stadig flere får øynene opp for den meget velsmakende isen fra Iskremgarden.

Tilfeldighet

Gården har en relativt stor melkeproduksjon, og det var utgangspunktet for ideen om å gjøre noe litt annerledes med den gode melken som ble produsert.

- Vi var inne på mange forskjellige alternativer. Bl.a. vurderte vi mulighetene for å drive med osteproduksjon. Så leste jeg en artikkel om en bonde i Skottland som hadde satt i gang iskremproduksjon på gården sin. Det hørtes veldig morsomt ut, og jeg tenkte som så at når det var mulig å få til dette i Skottland, så måtte vel vi kunne klare det her hos oss, forteller Ole Morten.

- Men det var selvfølgelig mye å sette seg inn i! Vi brukte lang tid på å teste oss frem til en god grunnbase som er utgangspunktet for alle iskremvariantene vi produserer. Her skulle både smak, konsistens og fylde være bra.

Mindre luft

- Hva gjør så isen fra Iskremgarden spesiell? Hva skiller den fra andre typer is du finner på markedet?

- Vi bruker fersk råmelk fra kuene her på gården i produksjonen av iskremen vår. Den er ikke pasteurisert før den blandes med fløte. Deretter pasteuriseres den. Andre produsenter bruker som regel pasteurisert melk som iblandes smaksingredienser og deretter pasteuriseres en gang til. Det mener jeg har en innvirkning på smaken, sier Ole Morten.

- Videre tror jeg det betyr mye at isen vår har et fettinnhold på 10 %. Det gir god fylde, noe som har mye å si for smaken.

Vi er også opptatt av at isen ikke skal inneholde for mye luft! Vår iskrem skal være kompakt med mye smak! Derfor veier en liter is fra Iskremgarden mye mer enn mange andre typer iskrem, forteller Ole Morten.

Kalv på vei

- Men nå tror jeg jammen vi må ta en liten pause! Vi har en kvige som skal kalve og trenger litt hjelp, sier Ole Morten og tar på seg slagstøvlene

Vi blir med ut i fjøset, og der ligger kvigen klar. Vi skimter kalveføttene på vei ut, og med litt hjelp fra Ole Morten ligger det noen sekunder senere en liten kalv på fjøsgulvet. Kanskje vil den en dag levere melk til iskremproduksjonen på gården?

Gode tilbakemeldinger

Etter kalvefødselen er unnagjort og kaffekoppene har kommet på bordet, forteller Ole Morten om noen av tilbakemeldingene han og Grete har fått på isen de produserer.

- Vi har fått veldig mange hyggelige tilbakemeldinger. Det inspirerer, og det gjør vi ønsker å satse enda sterkere på dette i årene fremover. Derfor vil vi bl.a. investere i å utvide produksjonen ytterligere. Derfor håper jeg at flere storhusholdninger får lyst til å prøve isen vår! Vi har mange spennende smaker å velge mellom, sier Ole Morten Waldeland.

Spennende kvalitetsprodukt

- Iskremgardens produkter er spennende isvarianter med god smak og en helt unik historie. Derfor mener jeg at iskremen fra denne produsenten er et godt alternativ for mange serveringssteder som er opptatt av å ha noe spesielt på menyen, sier kategorisjef på storhusholdning i Unil, Bjørn Christian Østrem.

- Denne produsenten har en helt spesiell produksjonsmetode, og måten de bruker råmelken på, bidrar til en fin smaksopplevelse. Vi har testet iskremen grundig, og kjørt en rekke smakstester både mot forbruker og proff-markedet. Tilbakemeldingene er veldig gode, bl.a. fra testingen hos Kulinarisk Akademi. Derfor har jeg stor tro på at stadig flere vil prøve ulike isvarianter fra Iskremgarden – bl.a. på dessert-kartet. Ønsker noen nærmere informasjon om Iskremgarden og deres produkter, er det bare å ta kontakt med Unils salgsapparat, sier Bjørn Christian Østrem. 

ANNONSE