Matsentralen fordeler overskuddsmat til vanskeligstilte

– Hver uke kommer flere tonn med mat inn hit til lageret i Ole Deviks vei, forteller daglig leder i Matsentralen, Cristiano Aubert mens vi rusler rundt og ser på noe av det som skal fordeles ut samme dag.

– Matsentralen ble etablert i 2013, og vi er en veldedig organisasjon som omfordeler overskuddsmat til vanskeligstilte. Vår rolle er 2-delt. Vi arbeider med å redusere matsvinnet som er et betydelig samfunnsproblem i Norge i dag, og vi bidrar slik at vanskeligstilte får tilgang til god og sunn mat. I løpet av 2016 har vi omfordelt rundt 1000 tonn mat, noe som utgjør over 2 millioner måltider.

Tankekors

– Over 500 000 mennesker lever i fattigdom i Norge og mer enn 90 000 av disse er barn. Konsekvensene av dette er store på flere måter. Det medfører bl.a. at mange har dårlig ernæring og at de opplever sosial ekskludering. Videre er det også slik at fattigdom er nært knyttet opp til rusproblematikk, forteller Aubert.

– Da er det et tankekors at vi årlig kaster 355 000 tonn mat. Dette har også en miljømessig side. Ser vi på hva maten som kastes utgjør i CO2-utslipp, tilsvarer dette rundt 500 000 tonn. Det er det samme som forurensningen fra 375 000 biler. Derfor er det mange fordeler knyttet til det å omfordele mat, fremhever Aubert.

Vekst

– Blir det større eller mindre volumer av overskuddsmaten som re-distribueres?

– Det blir helt klart mer! I år har vi en vekst på 25 % i antall tonn vi mottar. Samtidig er potensialet langt større.

– Er det produkter Matsentralen gjerne skulle hatt mer av?

– Vi tar gjerne imot mer av det meste, og skulle gjerne hatt litt mer både av grønnsaker, kjøtt og fisk i tillegg til basisvarer som pasta, ris o.l.

– Hva betyr Matsentralens bidrag for mottakerne?

– Vi representerer et bidrag til vanskeligstilte – noe som er en stor og uensartet gruppe. Det er alt fra rusmisbrukere som lider av underernæring fordi de bruker pengene sine på annet enn mat, det er fattige barnefamilier som trenger støtte i hverdagen, psykisk syke og foreninger som arbeider med leksehjelp for barn og unge for å nevne noen. Spennet er bredt, men alle har det til felles at behovet er stort.

Alt i alt regner vi med at vi har godt over 10 000 mennesker som får viktig og god næring gjennom denne ordningen. Vi har i dag mellom 70 og 100 veldedige organisasjoner som regelmessig henter mat hos oss, forteller Aubert.

– Det er i første rekke organisasjoner i Østlandsområdet, men behovet er stort også i andre deler av landet. Derfor ser vi nå på mulighetene for å etablere Matsentraler også i andre deler av landet. Går alt som planlagt, åpnes egne avdelinger i Bergen, Bodø og Trondheim neste år.

– Er det rom for flere leverandører hos Matsentralen?

– Så absolutt. Jeg håper å møte flere nye under SMAK 2017 hvor vi vil være til stede på en egen stand, sier Cristiano Aubert.

Ønsker du mer informasjon om Matsentralen, finner du det på www.matsentralen.no

ANNONSE